Talouden trendit

Energiateollisuus Ry:n Leskelä: ”Sähköjärjestelmän tilanne on äärimmäinen ja tiukka”

Sähkön hinta pomppaa tänään hyvin korkealle. Kuluttajilta toivotaan poikkeustilanteessa energiansäästöä.

Sähköverkko Fingrid sähköenergia sähkö
Kuva: Fingrid.

Pitkään kestänyt pakkasjakso on nostanut Suomessa sähkön kulutusta poikkeuksellisella tavalla. Tämä on johtanut niukkuuteen sähkömarkkinoilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan, että sähköjärjestelmä toimii edelleen normaalisti. Silti ministeriö kehottaa kuluttajia, yrityksiä ja muita sähkön loppukäyttäjiä kehotetaan sähkön säästöön ja kulutusjoustoihin, mikä varmistaisi sähkötehon riittävyyden Suomessa ja vähentäisi omaa sähkölaskua.

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5. tammikuuta poikkeuksellisen korkealle.

Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen yli euron tasolla kilowattitunnilta ja klo 15–20 selvästi yli kaksi euroa.

Pörssisähköasiakkailla sähkölasku voi olla perjantaina liki 20-kertainen keskiarvopäivään verrattuna.

Sähkön spot-hinta tunneittain perjantaina 5.1.2024. Vertailutietona edellisvuoden 5.1. hintatiedot. Kuva: Wattenfall.

Sähkön tarjontaa täydennetään Ruotsista ja Virosta

Pitkään jatkunut erittäin poikkeuksellinen pakkaskausi Suomessa nostaa sähkön huippukulutuksen hetkittäin liki 15 000 megawattiin. Kotimaista sähköntuotantoa täydennetään tuonnilla Ruotsista ja Virosta.

Kireä pakkanen jatkuu koko maassa ainakin viikonloppuun saakka. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan nykyinen erittäin harvoin toistuva pakkaskausi vertautuu ankaruudessaan 1980-lopulla koettuun pakkastalveen.

Pitkittynyt pakkasjakso pitää sähkön kulutuksen korkealla tasolla koko loppuviikon ajan, ennustaa Fingrid. Sunnuntain jälkeen ennustettu säätilan lauhtuminen helpottaa tilannetta sähkömarkkinoilla. Myös energiansäästö ja joustot eli sähkön käytön ajoittaminen huippukulutustilanteiden ulkopuolelle, parantavat sähkötehon riittävyyttä.

”Sähköjärjestelmä toimii edelleen normaalisti ja sähköteho riittää, mutta tänään ja loppuviikon aikana on erittäin tärkeää, että kaikki sähkönkäyttäjät ovat mahdollisuuksiensa mukaan mukana kulutusjoustossa ajoittamalla sähkön käyttöä pois aamun ja illan huipputunneilta. Haasteellisia aikoja ovat esimerkiksi tänään klo 8-10 ja 17-22”, sanoo johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä. 

Fingridin mukaan viimeisen vuorokauden aikana yksittäisten sähkön tuotantolaitosten käytettävyydessä on ollut haasteita. Tämä korostaa entisestään voimalaitosten ja kulutusjoustojen merkitystä.

Tuulivoiman tuotanto on edelleen arvioituun vähätuuliseen tilanteeseen verrattuna korkeampi sen ollessa  ennusteen mukaan tänään 1000 – 2000 megawattia. Sähkön rajasiirtoyhteyksien ja tuotantolaitosten luotettava toiminta on edellytys sille, että sähkön riittävyys pysyy hyvällä tasolla.  

Onko sähköpula mahdollinen?

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sähköpulan mahdollisuus on Suomessa tällä hetkellä pieni.

Suomi voisi ajautua ajautua sähköpulaan useamman tekijän yhteisvaikutuksesta, jos pitkän ja kovan pakkasjakson aikana oma tuotantokapasiteetti ei riitä huippukulutustunteina kattamaan huippukulutusta ja samalla sähkön tuotannossa ja tuonnissa olisi yhtä aikaa merkittäviä sähkönsiirron tai tuotantolaitosten häiriöitä.

Hieman synkemmän kuvan vallitsevasta tilanteesta antaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

”Sähköjärjestelmän tilanne on äärimmäinen ja tiukka”, Leskelä lataa.

Jukka Leskelä Energiateollisuus toimitusjohtaja
Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

”Energia-alalta on vuosikaudet kysytty, miten selviämme erityisen kireästä pakkasjaksosta. Tähän mennessä olemme selvinneet hyvin. Nyt kaikkein tärkeintä on, että sähkö saadaan huomenna riittämään”, Leskelä jatkaa.

Energiateollisuus ry:n mukaan vuosi sitten suomalaiset osoittivat yhteistyövoimansa energiansäästöön Astetta alemmas -kampanjan aikana. Samaa yhteistä ponnistusta tarvitaan nyt.

”Sähkön tuontiyhteydet Ruotsista ja Virosta ovat täydessä käytössä. Sähkön tuonti Venäjältä lopetettiin toukokuussa 2022. Tällä hetkellä Suomen ydinvoima on täydessä tuotannossa ja vesivoimaa on hyvin saatavilla”, Leskelä kertoo.

Leskelän mukaan sähkömarkkinoilla ei kuitenkaan ole riittävästi polttoainetta käyttäviä voimalaitoksia useiden vikatilanteiden vuoksi. Se on osaltaan on myötävaikuttanut vaikean tilanteen muodostumiseen, hän toteaa.

Kommentoi
Ylös
>