Yritysuutiset

Outokumpu synkentää arviotaan lakkojen negatiivisesta tulosvaikutuksesta

Lakon jatkuminen aiheuttaa nakertaa Outokummun ja SSAB:n tulosta.

Teräsyhtiö Outokumpu julkisti 11. maaliskuuta tulosvaroituksen. Yhtiö laski kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen ohjeistustaan.

Outokumpu kertoi tuolloin odottavansa vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan samalla tasolla tai laskevan vuoden 2023 neljännestä neljänneksestä. Yhtiö odotti aiemmin ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan samalla tasolla kuin vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä, jolloin se oli 72 miljoonaa euroa.

Outokumpu arvioi 11. maaliskuuta negatiivisen oikaistun käyttökatteen vaikutuksen olevan Outokummulle noin 40 miljoonaa euroa. Noin puolet tästä negatiivisesta taloudellisesta vaikutuksesta toteutuu ensimmäisellä neljänneksellä ja loput toisella neljänneksellä, yhtiö ennustaa.

Suomessa suurin osa Outokummun ruostumattoman teräksen ja ferrokromin toiminnoista sekä Tornion satamasta suljetaan kahdeksi viikoksi ajanjaksolle 11.-25. maaliskuuta. Lakon odotetaan vaikuttavan epäsuorasti myös Outokummun toimintoihin muissa maissa sisäisten materiaalivirtojen kautta.

Nyt teräsyhtiön näkymät ovat synkentyneet edellisestä tulosvaroituksesta.

Suomen poliittisten lakkojen on kerrottu jatkuvan neljännelle viikolle 7. huhtikuuta asti. Lisäviikon arvioitu negatiivinen vaikutus Outokummun oikaistuun käyttökatteeseen on noin 15 miljoonaa euroa.

Outokumpu on onnistunut pienentämään lakon kumulatiivisia vaikutuksia. Siten neljän viikon poliittisen lakon yhteenlaskettu negatiivinen vaikutus Outokummun oikaistuun käyttökatteeseen on kaiken kaikkiaan noin 80 miljoonaa euroa.

“Lakonkin aikana meidän on varmistettava minimituotanto, jotta taataan laitteiston, ihmisten ja ympäristön turvallisuus. Kolmannella viikolla olemme joutuneet turvautumaan hätätyöhön varmistaaksemme turvallisuuden”, Stainless Europe -liiketoimintalinjan johtaja Niklas Wass sanoo. 

Wassin mukaan lakon jatkuminen aiheuttaa suurta epävarmuutta yhtiön toimintaan.

Suomessa suurin osa Outokummun ruostumattoman teräksen ja ferrokromin toiminnoista sekä Tornion satamasta ovat olleet suljettuina lakon alkamisesta lähtien. Lakko vaikuttaa epäsuorasti myös yhtiön toimintoihin muissa maissa sisäisten materiaalivirtojen kautta sekä Euroopassa että Amerikoissa.

Poliittinen lakko on suunnattu Suomen hallitusta vastaan eikä liity Outokummun ja sen työntekijöiden välisiin suhteisiin.

Lakolla on kielteinen vaikutus myös toisen kotimaisen teräsyhtiön, SSAB:n tulokseen.

Koska SSAB:n Raahen terästehdas on lakon kohteena, voivat lakot vaikuttavat terästoimintoihin, yhtiö kertoo. Vaikutuksia asiakastoimituksiin SSAB pyrkii rajoittamaan.

Lakot heikentävät SSAB:n Europe-yksikön tammi-maaliskuun liiketulosta yli 30 miljoonalla eurolla. Lisäksi lakot heikentävät jatkuessaan konsernin tulosta huhtikuun alusta lähtien lähes 11 miljoonaa euroa viikossa.

Lakossa on yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Sähköliiton työntekijää.

Seuraavan kerran SAK:n hallitus kokoontuu arvioimaan tilannetta ja työtaistelutoimien jatkoa pääsiäisen jälkeen.

Kommentoi
Ylös
>