Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen hintasyöksy rauhoittunut – ekonomisti povaa asuntomarkkinoiden virkoamista

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet kesästä 2022 lähtien. Onko käänne nyt käsillä?

Helsinki asunnot asuntomarkkinat

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat helmikuussa koko maassa 5,4 prosenttia edellisestä vuodesta, mutta nousivat 1,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat kuudessa suurimmassa kaupungissa 6,1 prosenttia vuotta aiempaan. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat 4,4 prosenttia. Kaikissa suurissa kaupungeissa hinnat laskivat edellisvuodesta. Hintojen lasku oli suurinta Vantaalla (-10,4 %), Helsingissä (-7,1 %) ja Oulussa (-6,8 %).

Asuntojen hinnat olivat helmikuussa yhä heikolla tasolla, mutta kevään mittaan markkinoilla saatetaan nähdä vilkastumista, arvioi PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita asuntomarkkinatilastoja.

”Myönteistä on, että hinnat kääntyivät kaikissa suurissa kaupungeissa nousuun tammikuuhun verrattuna. Mutta ne olivat silti useimmissa kaupungeissa alempana kuin joulukuussa”, Holappa sanoo.

Holapan mukaan on huomattava, että kotitalouksien arviot omasta taloudestaan ovat edelleen vaisut, mikä näkyy myös asuntomarkkinoilla: kaupoille ei ole uskallettu lähteä. Markkinoita voi myös yhä hyydyttää ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden loppuminen vuodenvaihteessa.

”Kun kotitalouksien tunnelmat kohoavat ja ensiasunnon ostajat alkavat palata markkinoille, asuntokauppaketjut lähtevät purkautumaan. Se voi jo kesää kohti vilkastuttaa markkinoita.”

Handelsbanken arvioi vanhojen osakeasuntojen hintojen laskevan kuluvana vuonna 2,0 prosenttia. Koko vuoden ennusteeseen vaikuttaa asuntojen hintojen kehno kehitys tammikuussa. Pankki arvioi vanhojen osakeasuntojen hintojen toipuvan kuluvan vuoden aikana.

”Odotamme asuntomarkkinoiden elpyvän vähitellen kuluvan vuoden mittaan, kun inflaatio hidastuu lisää, korot laskevat, kotitalouksen ostovoima kohenee ja kuluttajien luottamus vahvistuu”, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen.

Asuntomarkkinat toipuvat Hirvosen mukaan kuitenkin eri tahtiin eri puolilla Suomea.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Tähän mennessä kaikki ekonomistit olleet väärässä, ikuinen asuntojen hintojen nousu loppui kuin seinään. Tulevat leikkaukset syövät ostovoiman, alamäki jatkuu, toki on hyväkin, asuntokupla jarruttanut talouden kasvuamme liikaa.

  • Ylös
    >