Asunnot ja kiinteistöt

Handelsbanken uskoo asuntokaupan ja hintojen piristymiseen

Pankin mukaan asuntomarkkinat elpyvät vähitellen jyrkän pudotuksen jälkeen.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet kesästä 2022 lähtien. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tammikuussa koko maassa 5,6 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Kaikissa suurissa kaupungeissa hinnat laskivat. Hintojen lasku edellisvuodesta oli suurinta Tampereella (10,5 %), Vantaalla (9,6 %) ja Helsingissä (7,0 %).

Hintojen pudotus on jyrkin ja pitkäkestoisin sitten 1990-luvun laman, kertoo Handelsbanken tiedotteessaan. Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat viime vuoden lopulla vuoden 2017 alun tasolle.

Asuntokauppa käy Suomessa yhä varsin jähmeästi. Vanhojen osakeasuntojen kauppamäärät jäävät jälkeen pandemiaa edeltävästä tasosta.

Uusien osakeasuntojen kauppa käy selvästi vanhojen osakeasuntojen kauppaa heikommin. Asuntomarkkinoiden aktiviteetti piristyi viime vuoden lopussa väliaikaisesti, mutta heikkeni alkuvuodesta.

Asuntokauppa kääntyy kuitenkin kasvuun hiljalleen, pankki uskoo.

Handelsbanken arvioi vanhojen osakeasuntojen hintojen laskevan kuluvana vuonna 2,0 prosenttia. Koko vuoden ennusteeseen vaikuttaa asuntojen hintojen kehno kehitys tammikuussa. Pankki arvioi vanhojen osakeasuntojen hintojen toipuvan kuluvan vuoden aikana.

”Odotamme asuntomarkkinoiden elpyvän vähitellen kuluvan vuoden mittaan, kun inflaatio hidastuu lisää, korot laskevat, kotitalouksen ostovoima kohenee ja kuluttajien luottamus vahvistuu”, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen.

Asuntomarkkinat toipuvat Hirvosen mukaan kuitenkin eri tahtiin eri puolilla Suomea.

Kuluttajien luottamus oli alkuvuonna heikkoa, mutta kotitalouksien odotuksissa on jo havaittavissa merkkejä paremmasta.

”Asuntomarkkinoiden näkökulmasta on positiivista, että kuluttajien odotukset omasta taloudesta 12 kuukauden kuluttua ovat alkuvuonna nousseet korkeimmilleen sitten helmikuun 2022. Uskomme, että kotitalouksien asunnonostoaikeet alkavat vähitellen kohentua tämän hetken matalilta tasoiltaan”, sanoo senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Inflaation voimakas hidastuminen on vaimentunut euroalueella alkuvuonna. Tämä on näkynyt lyhyiden markkinakorkojen vaakasuuntaisena kehityksenä.

”Euroalueen heikko taloustilanne kaipaa koronlaskuja. Euroopan keskuspankki pelaa kuitenkin varman päälle ja haluaa nähdä, miten palkat ovat kehittyneet alkuvuonna ja miten etenkin palveluiden inflaatio hidastuu euroalueella. Odotamme EKP:n laskevan keskuspankkikorkoja kesäkuun kokouksessaan ja myöhemmin syyskuussa ja joulukuussa. Kun EKP viestii koronlaskujen alkamisen lähestyvän, asuntolainoihin yleisesti sidotut euriborkorot kääntyvät selvempään laskuun, Timo Hirvonen arvioi.

Kommentoi
Ylös
>