Yritysuutiset

Lakot tekivät jyrkän loven Nokian Renkaiden tulokseen

Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot veivät yhtiön tuloksen reilusti tappiolle alkuvuonna.

Rengasyhtiön liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 237 miljoonaa euroa, mikä oli suurin piirtein vertailukauden tasolla. Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto nousi 1,4 prosenttia.

Segmentit yhteensä liikevoitto oli -15,1 miljoonaa euroa miinuksella, kun vuotta aiemmin lukema oli -14,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto painui -26,2 miljoonaa euroa tappiolle vertailukauden -18,8 miljoonasta eurosta. Segmentit yhteensä liikevoitto ei sisällä Yhdysvaltain tehtaan ylösajoa, Romanian-tehtaan käynnistämisen aloittamiseen liittyviä kuluja tai muita eriä, jotka eivät ilmennä Nokian Renkaiden liiketoiminnan operatiivista kehitystä.

Analyytikoiden konsensusennusteessa odotuksissa oli 269 miljoonan euron liikevoitto, 1,0 miljoonan euron segmentit yhteensä liikevoitto ja -9,0 miljoonan euron liiketappio. Kaikki toteumaluvut jäivät konsensusennusteita selvästi heikommiksi.

Yhtiön mukaan Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot aiheuttivat vuosineljänneksen aikana negatiivisia vaikutuksia, jotka johtivat tuotannon menetyksiin, toimitusten viivästymisiin sekä logistiikkakustannusten nousuun.

Toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoo, että rengasmarkkina on edelleen haastava taloudellisen epävarmuuden ja alhaisen kuluttajaluottamuksen takia. Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot aiheuttivat lisähaittaa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

”Lakkojen takia helmi–huhtikuussa menetimme yhteensä noin kolmen viikon tuotannon Henkilöautonrenkaissa ja yhden viikon tuotannon Raskaissa Renkaissa. Poliittisten lakkojen ja Punaisenmeren kriisin negatiivinen taloudellinen vaikutus käyttökatteeseen on noin 20 miljoonaa euroa, josta yli puolet kohdistuu ensimmäiselle neljännekselle”, Moisio kertoo.

Näistä haasteista huolimatta yhtiöllä on vuonna 2024 edessä tärkeitä merkkipaaluja, kun esimerkiksi uusi ja maailman ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas Romaniassa aloittaa tuotannon ja Yhdysvaltain-tehtaan investointivaihe päättyy.

Yhtiö odottaa renkaiden sisäänmyynnin kasvavan vuonna 2024.

”Kapasiteetin kasvun ja kilpailukykyisen tuotevalikoimamme ansiosta olemme valmiita hyödyntämään tämän mahdollisuuden. Liiketoiminnan kausiluonteisuuden vuoksi myynnin kasvun ja segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan syntyvän jälkimmäisellä vuosipuoliskolla”, Moisio kertoo.

Nokian Renkaat säilyttää vuoden 2024 ohjeistuksensa ennallaan.

Vuonna 2024 yhtiö odottaa liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla sekä segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan kasvavan merkittävästi edeltävään vuoteen verrattuna.

Kommentoi
Ylös
>