Kumppaniblogit

Oma vai palveluntuottajan aika?

Aika on kallein omaisuutemme. Se on omaisuus, jota vaihdamme rahaan, jota vaihdamme tarvitsemiimme hyödykkeisiin.

Miksi siis annamme aikaamme niille, ketkä vaihtavat oman aikansa tarjotakseen meille palveluita ja tuotteita? Ehkä siksi, että vaihtoehtoja on koko ajan vähemmän ja vähemmän.

Itsepalvelu saattaa parhaassa tapauksessa säästää meiltä aikaa. Valitettavan usein aikaa säästyy vain pienissä, lähes mitättömissä, asioissa.

Esimerkiksi saat Kampin R-kioskilta kahvin ja pullan ostettua nopeasti itsepalvelukassalla. Jonottamalla olisi mennyt pari-kolme minuuttia kauemmin. Lisäksi saat itse valita kahvin ja pullan oman makusi mukaan. Toimiihan se.

Toisaalta liian usein yrittäjien palvelut ovat tehty siten, että maksat käyvän hinnan ja teet itse suurimman työn sekä kannat vastuun tekemästäsi. Ajatellaan vaikka palvelun paranemista muun muassa verottajalla, tilitoimistoissa tai muulta vastaavalta.

Terveys on meille tärkeää. Lääkärit saavat kohtuullisen hyvää palkkaa siitä, että he tapaavat potilaita ja kurkkukivun lisäksi selän puolelta kuunnellessa tarkastavat luomitilanteen. Muun jutustelun ohella saattaa tulla esille jotain muutakin potilaan mielen päällä olevaa. 

Pörriäiset, kelolinnat ja julkiset hyvinvointialueet ovat löytäneet tämän itsepalvelun terveysasiointiinkin. Kerrot puhelimen apin kautta, että nyt on sitä, tätä ja tota. Lääkäri antaa sairausajalle todistuksen ja reseptin. Toimiihan se. Ja hyvä onkin, että toimii, sillä mm. nuhaisena ja kuumeisena vastaanotolle meneminen on kurjaa.

Mutta kurjaa sekin on, että soitat hätänumeroon ja saat itkemällä ambulanssin käymään kertomassa sinulle, että ota taksi.

Pahimmassa tapauksessa itsepalvelu vie meiltä aikaa ihan käytännössä. 

Itsepalvelu on usein niin kallista, että joudumme vaihtamaan aikaamme rahaan maksaaksemme ajansäästön.

Liian usein lopulta huomaamme, että aikaa säästävä sovellus tai etäpalvelu vei enemmän rahaa ja aikaa kuin asiointi paikan päällä olisi aiemmin vienyt.

Muutos varmaan tulee ajallaan, vaikka se tarkoittaakin vanhojen ja hyväksi havaittujen toimintamallien osittaista palauttamista ja uusien toimivien etäasioinnin mahdollistavien palvelujen parempaa yhdistämistä.

Omasalkku:

Osakkeet: alas
Rahastot: ylös
Kryptot: alas
Käteinen: vakaa

Kommentoi
Ylös
>