Tuoreet PMI-indeksit antavat euroalueen suhdannetilanteesta kaksijakoisen kuvan.
S&P Global julkaisi torstaina alustavat euroalueen ja sen tärkeimpien maiden tuoreet ostopäälliköiden indeksit.
Positiivista on se, että palvelualojen ostopäällikköindeksi nousi elokuussa 53,3 pisteeseen, kun se oli aiemmin 51,9 ja ylitti ekonomistien ennustaman 51,9. Kyseessä oli korkein taso sitten huhtikuun, ja sitä vauhdittivat suurelta osin elokuussa järjestetyt Pariisin olympialaiset. Inflaatiota kuvaava alaindeksi laski alhaisimmalle tasolleen sitten huhtikuun 2021.
Sen sijaan teollisuudella menee heikommin.
Euroalueen teollisuus pysyi edelleen taantumassa ja laski 45,6:een, kun se oli heinäkuussa 45,8 ja jäi markkina-arviosta 45,8:sta. PMI-indeksin alle 50 pisteen lukema tulkitaan talouden supistumiseksi.
Teollisuuden ostopäällikköindeksin lukema on alhaisin kahdeksaan kuukauteen. Teollisuudessa ei ole nähty kuukausikasvua yli kahteen vuoteen. Heikko maailmanmarkkinatilanne tarkoittaa, että kysyntä ei todennäköisesti parane lähiaikoina.
Euroalueen suurin talous, Saksa, kamppailee taloushaasteissa edelleen. Palvelualojen PMI-indeksi laski elokuussa 51,4:ään, kun se oli heinäkuussa 52,5 pistettä. Lukema oli alle 52,3 pisteen konsensusennusteen. Tämä oli heikoin kasvuvauhti sitten maaliskuun, ja palvelutoiminta on heikentynyt kolmatta kuukautta peräkkäin.
”Elokuun pikaennakko PMI-indeksien nousu ei ole niin hyvä kuin miltä se näyttää, sillä se johtui suurelta osin Pariisin olympialaisista, ja tutkimus viittaa edelleen BKT:n kasvun hidastumiseen kolmannella vuosineljänneksellä”, toteaa Franziska Palmas Capital Economics -yhtiöstä uutistoimisto Reutersille.
Huolta aiheuttaa myös kysyntätilanne. Euroalueen uudet tilaukset ovat laskussa kolmatta kuukautta peräkkäin
Euroalueen suurten talouksien kestävä kasvu saattaa riippua korkojen alenemisesta, arvioi S&P Globalin pääekonomisti Chris Williamson.
”Rohkaisevaa on, että ovi korkojen alentamiselle avautui entisestään, kun myyntihintojen inflaatio hidastui palvelutaloudessa, joka on ollut Yhdysvaltojen ja Euroopan päättäjien suurin huolenaihe”, Williamson toteaa.