Yhdysvaltain oikeusministeriö on toimittanut liittovaltion tuomioistuimelle hakemuksen, jossa esitetään puitteet teknojätti Alphabetin hakukonepalvelu Googlen merkittävälle rakenneuudistukselle.
Tähän rakenneuudistukseen sisältyy teknologiajätin hajottaminen laittoman hakumonopolin vuoksi.
Ehdotus on oikeusministeriön ensimmäinen askel teknologiaimperiumin hajottamiseksi sen jälkeen, kun se yritti sitä yli kaksi vuosikymmentä sitten Microsoftin kanssa. Tuo tapaus johti vuonna 2002 sovintoon, joka avasi oven laajemmalle kilpailulle internet-selainohjelmistojen markkinoilla.
Oikeusministeriöllä on jälleen kovat piipussa. Sen mielestä Googlen toiminta on ollut laitonta ja haitallista. Ministeriö hakee ratkaisua, joka ei ainoastaan korjaa Googlen laittomasta toiminnasta jo aiheutuneita haittoja, vaan myös estää ja rajoittaa saman laittoman monopoliaseman säilyttämiseen liittyvän rikoksen toistumista tulevaisuudessa.
Oikeusministeriön lakimiehet ovat hahmotelleet 32-sivuisessa asiakirjassaan vaihtoehtoja Washington DC:n piirituomari Amit Mehtan harkittavaksi. Niihin kuuluvat ”käyttäytymiseen liittyvät ja rakenteelliset korjaustoimenpiteet, jotka estäisivät Googlea käyttämästä Chromen, Playn ja Androidin kaltaisia tuotteita Googlen haun eduksi”.
Ministeriön vaatimuslista on Googlelle tyly
Asiakirjassa on myös useita muitakin esityksiä sen lisäksi, että ministeriö vaatii Googlea myymään liiketoimintansa osia.
Yksi niistä liittyy sopimuksiin, joilla varmistetaan Googlen hakukoneen käyttö oletuksena internet-selaimissa ja internet-yhteydellä varustetuissa laitteissa, joissa käytetään Googlen Android-käyttöjärjestelmää.
Google maksaa jopa 26 miljardia dollaria vuodessa säilyttääkseen asemansa mobiililaitteissa, kuten Applen ja Samsungin älypuhelimissa. Lisävahinkojen estämiseksi oikeusministeriön lakimiehet saattavat pyrkiä rajoittamaan tai lopettamaan Googlen käyttöä niissä sopimuksissa, jotka käyttävät Chromea, Playta ja Androidia Googlen haun eduksi.
Oikeusministeriö voi myös pyytää tuomaria pakottamaan Googlen jakamaan kilpailevien selainten ja hakupalvelujen tarjoajien kanssa tiedot, joita se käyttää hakualgoritmiensa parantamiseen, ja rajoittamaan yhtiön määräävää asemaa hakutekstimainoksissa.
Oikeusministeriö saattaa myös vaatia tuomaria pakottamaan Googlen eriyttämään huipputuotteet erillisiksi yrityksiksi – erityisesti Chrome-selaimen, joka käyttää oletusarvoisesti Google-hakua, ja Android-mobiilikäyttöjärjestelmän, joka vastaavasti suosii Googlen omia tuotteita, kuten hakua, karttoja ja Gmailia.
Oikeusministeriö harkitsee pyytävänsä tuomaria pakottamaan Googlen antamaan kilpailijoille pääsyn yhtiön salaiseen hakupalveluunsa jakamalla ”Google-hakuun käytettävät indeksit, tiedot, syötteet ja mallit, myös tekoälyavusteisissa hakuominaisuuksissa käytetyt”.
Google saattaa väittää, että tämä jakaminen vaarantaisi käyttäjien henkilötiedot. Mikäli näin olisi, Googlen ei pitäisi kerätä kyseisiä tietoja alun alkaenkaan. Bidenin hallituksen ja oikeusministeriön periaate on, että kaikkea, mitä ei voi jakaa, ei voi kerätä.
Bloombergin kolumnisti Dave Lee pitää jo tätä vaatimusta toteutuessaan Googlen tulevaisuuden kannalta raskaana.
”Pelkästään tämä korjaustoimenpide riittäisi tekemään merkittävän reiän siihen, mikä on ollut Googlen kilpailuetu siitä lähtien, kun sitä alettiin pyörittää Piilaakson autotallissa: monimutkaiset hakujärjestysalgoritmit, joiden tukena on vertaansa vailla oleva tieto käyttäjien tottumuksista”, hän toteaa.
Tuomarin mukaan Google ylläpitää laitonta monopoliasemaa
Asiakirja osoittaa, kuinka tosissaan oikeusministeriö on Googlen ja muiden teknojättien monopolivoiman vastaisessa taistelussaan.
Todennäköisesti vuosia kestävän muutoksenhakuprosessin aikana tuomioistuinten on määriteltävä, ovatko ehdotetut korjaukset, kuten Google väittää, ”vaarassa jarruttaa amerikkalaista innovointia” – vai joutuuko Google itse jarrutettavaksi sen jälkeen, kun se on jo vuosia jarruttanut kilpailijoitaan.
Googlen määräävään markkina-asemaan hakukoneiden alalla kohdistuva tapaus johti elokuussa käänteentekevään päätökseen, jossa piirituomari Amit Mehta asettui oikeusministeriön puolelle. Hän linjasi tuolloin, että Google ylläpitää laittomasti monopoliasemaa hakukonemarkkinoilla ja hakusanamarkkinoinnin markkinoilla.
Tuomari Mehta totesi, että Google on käyttänyt monopoliasemaansa väärin ylläpitääkseen asemaansa hakukonemarkkinoilla. Tämä sisältää käytäntöjä, jotka estävät kilpailua ja sulkevat pois potentiaalisia kilpailijoita, kuten Microsoftin Bingin ja DuckDuckGo:n.
Google on solminut miljardien dollarien arvoisia sopimuksia laitevalmistajien, kuten Applen ja Samsungin, kanssa varmistaakseen, että sen hakukone on oletusarvoisesti esiasennettu heidän laitteisiinsa. Nämä sopimukset ovat antaneet Googlelle mahdollisuuden rajoittaa kilpailua ja estää muita hakukoneita pääsemästä markkinoille.
Oikeudenkäynnissä esitettiin todisteita siitä, että Google on maksanut yli 26 miljardia dollaria vuonna 2021 varmistaakseen asemansa oletushakukoneena. Tällaiset toimet ovat johtaneet siihen, että kuluttajilla on ollut rajoitetut vaihtoehdot hakukoneissa.
Googlella on lisäksi ollut valta nostaa hakumainonnan hintoja monopoliasemansa vuoksi. Tämä on vaikuttanut markkinoiden kilpailukykyyn ja nostanut kustannuksia mainostajille.
Signaali muillekin teknojäteille
Ministeriön toiminta on myös signaali muille teknologiajäteille. USA:n oikeusministeriö ja muut Washingtonin sääntelyviranomaiset käsittelevät parhaillaan kilpailuoikeudellisissa asioissa osana Bidenin hallinnon laaja-alaista pyrkimystä hillitä kilpailunvastaista toimintaa useilla toimialoilla.
Bidenin hallinto väittää, että teknologiajätit Apple ja Amazon ovat syyllistyneet kilpailunvastaiseen toimintaan, ja että Microsoftin pelijätti Activision Blizzardin osto loisi pelimarkkinoille monopolin.
Googlen sääntelyasioista vastaavan varatoimitusjohtajan Lee-Anne Mulhollandin mukaan oikeusministeriön ”radikaaleilla” ja ”laajamittaisilla” ehdotuksilla voi olla ”merkittäviä tahattomia seurauksia kuluttajille, yrityksille ja Yhdysvaltojen kilpailukyvylle”.
”Olemme huolissamme siitä, että oikeusministeriö on jo nyt esittämässä pyyntöjä, jotka menevät paljon pidemmälle kuin tämän tapauksen oikeudelliset kysymykset”, Mulholland kirjoittaa blogissaan.
Google on väittänyt, että sen palvelut, kuten hakukone ja mainosjärjestelmät, tarjoavat kuluttajille merkittäviä etuja. Yhtiön mukaan sen hakukone on käyttäjäystävällisin ja tehokkain vaihtoehto markkinoilla, mikä selittää sen suosion ja laajan käytön.
Googlen globaalien asioiden johtaja Kent Walker on todennut, että yhtiö keskittyy jatkuvasti tuotteidensa parantamiseen ja käyttäjäystävällisyyteen. Tämän väitteen avulla Google pyrkii osoittamaan, että kuluttajat valitsevat Google-hakukoneen vapaaehtoisesti sen tarjoamien etujen vuoksi
Alphabetin osake on noin kello 17.20 suomenaikaa loivassa laskussa. Markkinat eivät vielä hinnoittele täysimittaisesti mahdollisuutta yhtiön pilkkomiselle.