Mahdollinen laajentuminen Suomessa auttaisi vastaamaan yhtiötä vastaamaan Google Cloudin kasvavaan kysyntään ja tukisi samalla Googlen muita suosittuja palveluja, kuten Google-hakua, karttapalveluja sekä Workspacea, joita yritykset ja ihmiset Suomessa sekä ympäri maailmaa käyttävät päivittäin.
Google Cloud on hakukonejätin tarjoama kattava pilvipalvelualusta, joka sisältää laajan valikoiman työkaluja ja palveluita yrityksille ja kehittäjille. Se on yksi neljästä suuresta pilvipalvelualustasta markkinoilla.
Googlella on jo ennestään ollut yksi maailman tehokkaimmista datakeskuksista Haminassa. Yhtiö ilmoitti tämän vuoden toukokuussa miljardin euron investoinnista Haminan datakeskusalueen laajentamiseen. Meneillään oleva laajennus nostaa Googlen kokonaisinvestointien arvon Suomessa yli 4,5 miljardiin euroon, ja valmistuessaan uusi datakeskusrakennus tuo 100 uutta työpaikkaa.
Tällä hetkellä Haminan kampus työllistää täysipäiväisesti noin 400 henkilöä erilaisissa tehtävissä, kuten IT-teknikkoina, sähkö- ja koneinsinööreinä, vartijoina sekä catering- ja toimitilahallinnon työntekijöinä.
Samanaikaisesti Microsoft, joka on Googlen kilpailija pilvipalvelussa, rakentaa rakentaa Espooseen, Kirkkonummelle ja Vihtiin kolmen datakeskuksen kokonaisuuden.
Googlen Suomen maajohtaja Antti Järvinen kertoo, että yhtiö tekee jo ennen lopullista investointipäätöstä Kajaanin ja Muhoksen alueiden kehittämisestä tiivistä yhteistyötä paikallisten ja kansallisten sidosryhmien kanssa laatiaksemme suunnitelman, joka tukee yhteisöjen taloutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä pitkällä aikavälillä.
”Tämä on ensimmäinen askel pitkässä prosessissa”, hän lisää.
Datakeskusten tarve kasvaa jatkuvasti tiedon digitalisaation vuoksi. Esimerkiksi mobiilidatan käyttö kasvaa jatkuvasti ja pian yleistyvät mobiilidatan 5G-verkot tuovat lisää kysyntää datakeskuksille.
Suomi on lähtökohtaisesti vahvoilla kilpailussa palvelinkeskusten sijaintipaikoista. Meillä on vakaa yhteiskunta, koulutettu väestö, hyvä energian saatavuus sekä datakeskuksille otollinen ilmasto.
Järvinen ei suoraan kerro syitä siihen, miksi juuri Kajaani ja Muhos ovat valikoituneet mahdollisiksi investointikohteiksi.
”Paikkaan liittyvät aina energiakysymykset, työvoiman saatavuus ja sopivat rakennuspaikat, mutta erityisesti tietysti kunnat, jotka toivottavat meitä tervetulleiksi”, hän toteaa Ylelle antamassaan haastattelussa.
Kajaanin kaupunki panostaa datakeskusverkostoihin
Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen on luonnollisesti innoissaan Googlen maakaupoista.
“On suuri ilo toivottaa Google tervetulleeksi Kajaaniin. Datakeskusverkostomme on kasvanut ripeästi viime vuosina, ja Googlen suunnitelmat digitaalisen infrastruktuurin kehittämiseksi ovat erittäin positiivinen signaali Kajaanille, Kainuun alueelle sekä Pohjois- ja Itä-Suomelle”, hän kertoo.
Tolosen mukaan Kajaanin kaupunki on tehnyt merkittäviä panostuksia datakeskusverkoston kehittämiseen, ja kaupunki on valmis pitkäjänteiseen ja monipuoliseen yhteistyöhön Googlen kanssa.
Muhoksen kunnanjohtaja Kimmo Hinno puolestaan kertoo, että vihreä siirtymä on tärkeä osa kunnan missiota.
”Olemme tehneet sen eteen aktiivisesti työtä Muhos Biopark -hankkeemme kautta, ja nyt kansainvälinen kiinnostus Muhosta kohtaan alkaa näkyä yhä vahvemmin. Datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen auttaa meitä houkuttelemaan alueelle lisää kasvumahdollisuuksia”, Hinno kertoo.
“Datakeskustoimiala vauhdittaa Suomen kasvua ja taloudellista toimintaa. Suomi toivottaa ulkomaiset investoinnit lämpimästi tervetulleiksi, sillä ne eivät ainoastaan luo työpaikkoja, vaan myös edistävät pitkäjänteistä kasvua vahvistaen samalla kansantaloutta ja turvallisuutta. Maailman johtava datakeskustoimiala tukee myös Suomen tavoitetta pysyä globaalin digitaalitalouden edelläkävijänä”, lisää Business Finlandin pääjohtaja Lassi Noponen.
Datakeskus tuottaa valtavasti lämpöenergiaa
Google pyrkii saavuttamaan nollapäästöt kaikessa toiminnassaan ja arvoketjussaan vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta tukee kunnianhimoinen suunnitelma käyttää yrityksen toimistoissa ja datakeskuksissa pelkästään hiilivapaata energiaa.
Vuonna 2023 Googlen Suomen toimistot ja datakeskukset käyttivät 98-prosenttisesti hiilivapaata energiaa, minkä mahdollistivat Suomen sähköverkon energialähteiden yhdistelmä ja samaan sähköverkkoon tehty 445 megawatin uusiutuvan energian ostosopimus.
Lisäksi Google otti käyttöön muun muassa hiiliälykkään laskennan ja kysyntäjousto-ominaisuuksia, ja jatkaa yhteistyökumppaneidensa kanssa työskentelyä Suomen energiamurroksen nopeuttamiseksi.
Ensi vuodesta alkaen Googlen Haminan datakeskus tuottaa 80 prosenttia alueen lämmöntarpeesta Googlen ensimmäisen ulkopuolisen lämmön talteenottohankkeen ansiosta. Talteenotettu lämpö pienentää yrityksen ympäristöjalanjälkeä ja tarjoaa samalla vähähiilistä energiaa alueen koteihin ja yrityksiin.
Kainuun liitto: Kainuusta on tullut datatalouden piilaakso
Kainuun liitto iloitsee Googlen Kajaaniin sijoittuvasta investoinnista. Liiton johdon mukaan tämän vuoden kolme yksityistä, kansainvälistä investointia datakeskuksiin sekä maan hallituksen päätökset sijoittaa mahdollinen uusi eurooppalainen supertietokone sekä kansallinen Roihu-supertietokone Kajaaniin osoittavat, että Kainuusta on tullut datatalouden piilaakso.
”Kainuun kiinnostavuus suurteholaskennan ja datakeskustoiminnan kansainvälisissä piireissä on kasvanut nopeasti todella merkittäväksi. Tämä on jo tuottanut ja tuottaa jatkossakin merkittävää osaamista esimerkiksi tulevaisuudessa tärkeän tekoälyn hyödynnettävyyden osalta”, kertoo kansanedustaja, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mikko Polvinen.
Polvisen mukaan Kainuun osaajat ovat tehneet maakunnasta yhden digitaalisen siirtymän kärkitoimijoista.
Kainuu on panostanut edunajamisessaan ja maakunnan kehittämistyössä paljon paitsi osaamisen kehittämiseen myös esimerkiksi sähkön riittävyyteen.
Lisäksi Kainuun liitto on merkittävällä tavalla tukenut taloudellisesti datakeskuskeskittymän ja suurteholaskennan ekosysteemin kehittymistä.
Maakuntahallituksen puheenjohtaja Sakari Seppänen kertoo, että Digitaalisen tiedon määrä ja sen käsittelyn tarve kasvaa rajusti maailmanlaajuisesti, ja tähän liittyvät uudet liiketoiminnan mahdollisuudet avautuvat nopeasti, esimerkkinä tekoäly.
”Kainuu on pitkäjänteisen työn tuloksena nyt erinomaisesti mukana tässä kehityksessä. Ennakoimme jo alkuvuonna julkistettujen datakeskusinvestointien yhteydessä, että kiinnostus meitä kohtaan alueena jatkaa tällä toimialalla kasvuaan”, Seppänen kertoo.
Kainuun liiton johto muistuttaa, että investointien jälkeen on edelleen oltava kehittämisotteella liikkeellä. Suurteholaskennan kapasiteettia ja Kainuussa olevaa dataa ja sen analysoinnin osaamista on pystyttävä hyödyntämään aluetalouden edun maksimoimiseksi.