
Yhdysvaltain taloudessa on merkkejä ylikuumenemisesta, arvioi Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala tammikuun markkinakatsauksessa.
Donald Trump perii vahvassa vedossa olevan talouden.
”Kotitaloudet kuluttavat, yrityksen investoivat ja työllisyys kasvaa. USA:n bruttokansantuote on viime aikoina kasvanut noin kolmen prosentin vauhdilla, mikä ylittää talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalin melko selvästi.
”Ylikuumenemisen riski on siis jo lähtökohtaisesti olemassa, ja Donald Trumpin ajamat veronalennukset sekä sääntelyn purkaminen lyövät entisestään lisää löylyä kysyntään. Toisaalta kiristyvä maahanmuuttopolitiikka ja tuontitullit rajoittavat tarjonnan kasvua”, Vesala toteaa.
Yhdysvaltojen talouden kysynnän ja tarjonnan epätasapainon paheneminen voi johtaa inflaation kiihtymiseen, Vesala varoittaa.
Pääekonomistin mukaan Trumpin ajamat veronalennukset sekä sääntelyn purkaminen lyövät entisestään lisää löylyä kysyntään. Uuden presidentin talouspolitiikkaan liittyvät ylikuumenemisriskit ovat näkyneet korko-odotusten selvänä nousuna.
”Fedin rahapolitiikan suhteen markkinat hinnoittelevat kuluvalle vuodelle enää alle 0,5 prosenttiyksikön verran koronlaskuja, kun vielä muutama kuukausi sitten Fediltä odotettiin yhteensä noin 1,5 prosenttiyksikön koronlaskuja. Myös USA:n 10-vuotinen lainakorko on noussut viime syyskuun pohjalukemilta noin prosenttiyksiköllä”, Vesala toteaa.

Eläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Heleniuksen mukaan korkomarkkina on armoton uuden presidentin vallan vahtikoira.
Trump haluaa varmasti hoitaa ennen seuraavia kongressivaaleja lupaamansa tuloveron ja yritysverotuksen kevennykset. Heleniuksen mukaan kuitenkin niiden ajaminen etupainotetusti jo tämän vuoden aikana USA:n talouden ollessa jo lähtötilanteessa liiallisen inflatorinen, olisi riskialtista.
”Korkomarkkinat eivät tätä hyvällä katsoisi”, pääekonomisti toteaa.
Trumpilla on siten reunaehtoja hänen ryhtyessä toteuttamaan politiikkaansa.
”Huolimatta siitä, että Trump sai vahvan poliittisen pääoman vahvan vaalituloksensa ansiosta, tulee hän kohtaamaan oman puolueensa perinteisten fiskaalikonservatiivien vahvan vastustuksen budjettialijäämien kasvattamiseen. Tämä kävi selväksi muun muassa viime vuoden lopun neuvotteluissa liittovaltion velkakatosta”, pääekonomisti toteaa.
Toinen Trumpin suunnitteleman talouspolitiikan armoton tuomari on korkomarkkina, joka Heleniuksen mukaan rankaisee hullutuksista korkojen nousulla.
Erityisesti pitkän maturiteetin korot riippuvat inflaatiosta ja inflaatio-odotuksista. Trump pyrkii hillitsemään inflaatiota esimerkiksi edesauttamalla öljyntuotannon lisääntymiseen.
Nordnetin analyytikko Roger Berntsen arvioi kuitenkin tämä öljyn ja kaasun tuotannon lisääminen on kuitenkin luonnostaan vaikeaa, koska lisääntynyt tarjonta painaa hintoja alas, mikä vähentää kannattavuutta ja heikentää yksityisten yritysten investointikannustimia.
”Tuottajien motivoimiseksi tarvitaan vahvempaa maailmanlaajuista talouskasvua, joka voi lisätä energian kysyntää ja kompensoida hintapainetta. Tämä edellyttää vakaata geopoliittista kehitystä, ennustettavia toimintaedellytyksiä ja poliittisia signaaleja, jotka antavat luottamusta siihen, että lyhyen aikavälin hinnanlasku on osa pitkän aikavälin suunnitelmaa energiaturvallisuuden ja talouskasvun varmistamiseksi. Toisin sanoen, viranomaisten ja yksityisten toimijoiden välinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää tuotannon kasvun ja markkinoiden vakauden tasapainottamiseksi”, Berntsen toteaa blogissaan.