
Sirujätti Nvidia aikoo sijoittaa satoja miljardeja dollareita Yhdysvalloissa valmistettuihin siruihin ja elektroniikkaan seuraavan neljän vuoden aikana, Financial Times (FT) kertoi tällä viikolla.
Tekoälysirujen jättiläinen odottaa käyttävänsä noin 0,5 biljoonaa eli 500 miljardia dollaria elektroniikkaan kyseisen ajanjakson aikana.
”Uskon, että voimme helposti valmistaa useiden satojen miljardien arvosta sitä täällä Yhdysvalloissa”, Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang kertoi FT:lle ja lisäsi, että Trumpin hallinto voisi vauhdittaa Yhdysvaltain tekoälyteollisuuden laajentumista.
Huang on pyrkinyt lievittämään sijoittajien huolia Nvidian kalliiden tekoälysirujen kysynnän hiipumisesta. Huolien taustalla on Kiinan DeepSeekin lanseeraama chatbot, joka väitetysti käyttää vähemmän tekoälysiruja kuin vaikkapa ChatGPT.
Huang kertoi, että Nvidia voi nyt valmistaa uusimpia järjestelmiään Yhdysvalloissa esimerkiksi taiwanilaisten sirujättien TSMC:n ja Foxconnin kautta. FT:n mukaan samalla hän huomautti kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein kasvavasta kilpailu-uhasta.
”TSMC:n investointi Yhdysvaltoihin vahvistaa merkittävästi toimitusketjumme kestävyyttä”, Huang sanoi.
Nvidia on ollut tekoälymarkkinoiden nousun moottori, ja yhtiön arvo on noussut jo huikeaan 2,9 biljoonaan dollariin. Viime vuosina se ja muut suuret yhdysvaltalaiset teknologiayritykset, kuten Apple, ovat kuitenkin tulleet yhä riippuvaisemmiksi Taiwanissa toimivista TSMC:n ja Foxconnin sirutehtaista.
Nyt tätä toimitusketjua uhkaavat kauppasodat ja Kiinan alueelliset pyrkimykset naapurimaataan kohtaan.
Huang sanoi olevansa varma, että Nvidia on hyvin valmistautunut mahdollisiin tilanteen heikentymisiin Taiwanissa, joka on myös altis maanjäristyksille.
”Tällä hetkellä tiedämme, että voimme valmistaa Yhdysvalloissa, ja toimitusketjumme on riittävän monipuolinen”, hän lisäsi.
Nvidian ympärillä sattuu ja tapahtuu jatkuvasti muitakin isoja asioita.
Autojätti General Motors (GM) ja Nvidia ilmoittivat tällä viikolla, että ne ovat sopineet yhteistyöstä seuraavan sukupolven ajoneuvojen, tehtaiden ja robottien kehittämisessä hyödyntäen tekoälyä, simulaatiota ja nopeutettua laskentaa.
Yritykset rakentavat yhdessä räätälöityjä tekoälyjärjestelmiä käyttäen Nvidian laskenta-alustoja, kuten NVIDIA Omniverse ja NVIDIA Cosmos, kouluttaakseen tekoälypohjaisia valmistusmalleja GM:n tehdassuunnittelun ja robotiikan optimointiin. GM hyödyntää myös NVIDIA DRIVE AG -järjestelmää ajoneuvojen laitteistossa tulevia kehittyneitä kuljettajaa avustavia järjestelmiä ja matkustamon parannettuja turvallisuusratkaisuja varten.
”GM:llä on pitkäaikainen kumppanuus Nvidian kanssa, ja olemme hyödyntäneet sen grafiikkasuorittimia eri toiminnoissamme”, sanoi General Motorsin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Mary Barra.
Barran mukaan tekoäly ei ainoastaan optimoi valmistusprosesseja ja nopeuta virtuaalista testausta, vaan auttaa autovalmistajaa myös rakentamaan älykkäämpiä ajoneuvoja ja antaa työntekijöille mahdollisuuden keskittyä käsityötaitoon.
”Yhdistämällä teknologian ja inhimillisen kekseliäisyyden avaamme uusia innovaatioiden tasoja ajoneuvovalmistuksessa ja sen ulkopuolella”, Barra toteaa.
”Fyysisen tekoälyn aikakausi on täällä, ja yhdessä GM:n kanssa muutamme koko liikenneteknologian – niin ajoneuvoja kuin niiden valmistukseen käytettäviä tehtaita”, toteaa Jensen Huang.
”Olemme innoissamme yhteistyöstä GM:n kanssa tekoälyjärjestelmien rakentamisessa, jotka perustuvat heidän visioonsa, ammattitaitoonsa ja osaamiseensa.”
GM on jo investoinut Nvidian grafiikkasuoritinalustoihin tekoälymallien kouluttamiseksi eri alueilla, kuten simulaatioihin ja validointiin. Nyt yhteistyö laajenee kattamaan autojen tuotantolaitosten suunnittelun ja toiminnan muutoksen.
Yhteistyöhön kuuluu myös robotiikkajärjestelmien kouluttaminen jo käytössä olevia operaatioita varten, kuten materiaalien käsittely ja kuljetus sekä tarkkuushitsaus, parantaen tuotannon turvallisuutta ja tehokkuutta.
GM rakentaa myös seuraavan sukupolven ajoneuvoja NVIDIA DRIVE AGX -järjestelmällä, joka perustuu NVIDIA Blackwell -arkkitehtuuriin ja käyttää turvallisuussertifioitua NVIDIA DriveOS -käyttöjärjestelmää. Tämä ajoneuvotietokone, joka pystyy suorittamaan jopa 1 000 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa, nopeuttaa turvallisten autonomisten ajoneuvojen kehitystä ja käyttöönottoa laajassa mittakaavassa.
Yli 20 muuta autonvalmistajaa on käyttänyt Nvidian laitteistoa älyajoneuvojensa keskuslaskentayksiköissä. Näihin kuuluu esimerkiksi Mercedes-Benz, Volvo, Audi, Volkswagen ja BYD, kertoo uutissivusto CNBC.
näis on kyl tosi suuri ongelma näis miljoona, biljoona, triljoona ja miljardi.-nähän on aivan sekaisin lähes kaikissa jutuissa koko mediassa
mun mielestä Nvidian markkina arvo on 3,2 triljoonaa, eikä 3,2 biljoonaa ööh. hulluu touhuu
ehkä olisi parempi luopuu näist triljoonista ja biljoonista ja tyytyy vain miljardeihin suurimpana lukuyksikkönä