Verottaja: Monet sijoittajat eivät ilmoita kryptotuloja veroilmoituksella

Verohallinnon mukaan erityisesti meemikolikoista saatuja tuloja jää herkästi ilmoittamatta.
kryptot ripple Bitcoin ethereum kryptot ripple Bitcoin ethereum

Vuonna 2023 yhteensä 8 200 suomalaista ilmoitti kryptovaluuttakauppoja. Vuodelta 2021 kryptotuloja tai -tappioita ilmoitti 17 000 suomalaista, mikä on toistaiseksi ennätys.

Määrät ovat kuitenkin pieniä verrattuna siihen, että arviolta 300 000 suomalaisella on krypto-omistuksia.

Verohallinto odottaa saavansa aiempaa selvästi enemmän ilmoituksia kryptotuloista. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluuttojen korkealla olleet pörssikurssit ovat todennäköisesti saaneet suomalaiset kotiuttamaan edellisvuosia enemmän kryptovaluuttatuloja.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

”Virtuaalivaluuttojen kurssit olivat viime vuonna korkealla ja on todennäköistä, että moni halusi myydä omistuksiaan voitolla. Olemme jo saaneet aikaisempaa enemmän ilmoituksia vuoden 2024 kryptotuloista. Havaintojemme mukaan aiempaa suurempi osa kryptovoitoista on tullut lohkoketjuissa, kryptopörssien ulkopuolella”, sanoo Verohallinnon erityisasiantuntija Johan Thodén.

Jos verovelvollinen ei ole vielä ilmoittanut vuoden 2024 kryptovaluuttatuloja Verohallinnolle, se pitää tehdä täydentämällä esitäytettyä veroilmoitusta. Palkan- ja eläkkeensaajille veroilmoituksen määräpäivät ovat 15., 22. ja 29. huhtikuuta.

Kryptosijoittajat ovat voineet saada tuloja tavallisten bitcoinin kaltaisten kryptovaluuttojen lisäksi myös niin sanotuista meemikolikoista.

Meemikolikko (memecoin) on kryptovaluutta, joka perustuu internetissä levinneisiin meemeihin, vitseihin tai kulttuuritrendeihin. Näitä kolikoita luodaan usein humoristisessa hengessä, mutta ne voivat saavuttaa suuren suosion sosiaalisen median ja yhteisön tuen kautta. Meemikolikoilla ei yleensä ole varsinaista teknologista innovaatioita tai käytännön sovelluksia, ja niiden arvo määräytyy pitkälti viraalihypen ja spekulaation perusteella.

Verohallinto uskoo, että kaikki kryptosijoittajat eivät ymmärrä, että myös meemikolikoista saadut tulot ovat veronalaista tuloa.

”Suuri osa kryptovaluuttatuloista jää edelleen ilmoittamatta. Erityisesti meemikolikoista saatuja tuloja jää herkästi ilmoittamatta, koska ne saatetaan mieltää leikkirahaksi”, Thodén sanoo.

Virtuaalivaluutoista syntyy verotettavaa tuloa, kun sijoittaja vaihtaa virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan, vaihtaa virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan, maksaa virtuaalivaluutalla laskuja, ostaa virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja tai osallistuu virtuaalivaluutan louhintaan.

Verohallinto on lähettänyt tänä keväänä yli 30 000 asiakkaalle tekstiviestimuistutuksen kryptotulojen ilmoittamisesta. Viesti on lähetetty asiakkaille, jotka Verohallinnon tietojen mukaan ovat vuonna 2024 saaneet tuloja virtuaalivaluutoista.

Lähivuosina kryptotulojen valvonta tehostuu entisestään, kun kotimaisille ja ulkomaisille virtuaalivaluuttapörsseille tulee lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiakkaidensa kaupankäyntitietoja verotukseen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Wetteri autot

Uusi käänneyhtiö salkkuun – mikä on Wetterin tilanne?

Seuraava artikkeli
Hanoi Vietnam

Vietnamiin sijoittavan PYN Elite -rahaston Petri Deryng: Vuodesta 2025 tulossa hyvin haastava