Finnair ottaa kovia taloudellisia iskuja työtaisteluista

Työtaistelutoimet ovat nakertaneet pahasti Finnairin alkuvuoden tuloskuntoa.
Finnair lentoyhtiö lentokone lentokenttä Finnair lentoyhtiö lentokone lentokenttä

Ilmailualan Unioni IAU on ilmoittanut Helsinki-Vantaan lentoaseman kriittisiin toimintoihin laajasti häiriöitä aiheuttavista työtaistelutoimista maanantaina 2. kesäkuuta. IAU:n ilmoituksen mukaan työtaistelut ovat vastaavia kuin perjantaina 30. toukokuuta toteutetut työtaistelut.

Ilmailualan Unioni IAU on ilmailualan työntekijöiden ammattiliitto, joka edustaa erityisesti lentoliikenteen palvelu- ja teknikkoalojen ammattilaisia.

Neljän tunnin mittaiset työtaistelut kohdistuvat eri työvuoroihin ja vaikuttavat siten päivän aikana moniin myös Finnairin lentojen kannalta olennaisiin toimintoihin, kuten maapalvelutoimintoihin ja ateriapalveluihin.  

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja
​yhteistyötarjous

Aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla Coinmotionin palvelussa.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Koska työtaistelut aiheuttavat merkittäviä häiriöitä lentojen sujuvaan operointiin, Finnair joutuu perumaan maanantailta noin 50 lentoa.

Lentojen peruutusten arvioidaan vaikuttavan noin 3600 Finnairin asiakkaaseen. Finnair tarjoaa peruttujen lentojen asiakkaille vaihtoehtoisen lennon.

Tarjottua reititystä on mahdollisuus lentojen saatavuuden puitteissa vaihtaa Varaukseni-palvelun tai asiakaspalvelun kautta. Vaihtoehtoisesti asiakas voi perua matkan ja hakea lipun hinnan takaisinmaksua.

IAU on ilmoittanut vastaavista työtaistelutoimista myös keskiviikkona 4. kesäkuuta. Finnair arvioi vielä työtaisteluiden tarkkoja vaikutuksia kyseisen päivän liikenteeseen, mutta on todennäköistä, että toteutuessaan työtaisteluilla olisi merkittäviä vaikutuksia myös keskiviikkona.

Koska työtaistelut aiheuttavat merkittäviä häiriöitä lentojen sujuvaan operointiin, Finnair joutui perumaan perjantailta 28. toukokuuta noin 110 lentoa. Lentojen peruutusten arvioidaan vaikuttavan noin 8000 Finnairin asiakkaaseen.

Myös maanantaina 17. toukokuuta Finnair joutui perumaan maanantailta noin 110 lentoa. Yhtiö perui noin 60 lentoa 16. toukokuuta ja noin 100 lentoa 5. toukokuuta.

Lisäksi Suomen Liikennelentäjäliitto (SLL) on käynyt työtaistelutoimia Finnairia vastaan. SLL hylkäsi 5. toukokuuta Finnairin ja pilottien väliseen työehtoriitaan työnantajapuolen antaman sovintoehdotuksen, mutta ilmoitti keskeyttävänsä työtaistelutoimet.

Finnairin mukaan vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä työtaistelutoimet heikensivät liikevaihtoa noin 31 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 22 miljoonaa euroa. Siten vaikutus liikevaihtoon oli kohtuullisen pieni, koska yhtiön liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 694 miljoonaa euroa. Sen sijaan tulosvaikutus on merkittävä, kun vertailukelpoinen liiketappio oli -63 miljoonaa euroa.

Huhtikuussa yhtiö arvioi työtaistelutoimien heikentävän liikevaihtoa noin 15 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 10 miljoonaa euroa. Lisäksi tiedossa on, että Finnair joutuu työtaistelutoimien kestosta riippumatta perumaan kesäkaudelta 230 lentoa työtaistelutoimia seuranneen tilapäisen resurssivajeen takia, minkä yhtiö arvioi heikentävän liikevaihtoa noin 30 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 10 miljoonaa euroa.

Finnair odottaa työtaistelutoimilla olevan tiedossa olevien peruutusten myötä olevan noin viiden prosentin negatiivinen vaikutus vuoden 2025 kokonaiskapasiteettiin tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna.

Pilottien kanssa käyty työtaistelu aiheuttanut Finnairille mittavia menetyksiä, arvioi Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen. Viljakaisen mukaan huhtikuun loppuun mennessä pilottien työtaistelutoimet ovat heikentäneet tiedossa olleiden peruutusten vuoksi Finnairin liikevaihtoa 76 miljoonaa euroa ja oikaistua liikevoittoa 42 miljoonaa euroa.

”Työrauhan saavuttaminen olisi Finnairille erittäin tärkeää, mutta samalla liian kalliit ratkaisut olisivat yhtiön pidemmän aikavälin kilpailukyvyn sekä kannattavuuskehityksen kannalta haitallisia”, Viljakainen toteaa.

Kaikesta huolimatta Finnairin osake on kivunnut alkuvuodesta jo 28 prosenttia. Kurssinousun myötä osakkeen arvostuskertoimet ovat nousseet. Tällä hetkellä analyytikoiden vuoden 2025 konsensusennusteilla laskettu EV/EBIT-kerroin on 14,6x, kun se viime vuonna oli 9,5x.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Lentoyhtiöiden tapauksessa imago on hyvin tärkeä, kun asiakas ostaa lennon, niin lennolla kannattaa katsoa että palvelu pelaa.
    En usko että Finnairin kannattaa kilpailla halpalentoyhtiöiden kanssa, koska siinä pelissä Suomen kustannustasolla ei pärjätä.
    Mieluummin hyvä palvelu ja taitavat ammattilaiset ja LUOTETTAVA lentoyhtiö.
    Finnairin kannattaisi panostaa maksukykyisiin asiakkaisiin, katsoa mitä kilpailijat esim. Lufthansa tekee ja tehdä sama paremmin/omaperäisemmin edelleen Loungepalveluihin kannattaa panostaa, koska esim. Japanista, Yhdysvalloista tai Britanniasta tulevat matkustajat käyttävät niitä jo senkin takia että matka-ajat koneiden vaihtoineen ovat pitkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Edellinen artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Inflaatio hidastuu molemmin puolin Atlanttia – Japanissa hinnat edelleen korkealla

Seuraava artikkeli
Lahitapiola-varainhoito-ekonomisti-Hannu-Nummiaro-

Ekonomisti: Palkansaajat yhä ansiokuopassa - lähes 8000 euron elintason menetys