Rheinmetall on pörssin puolustussektorin tähtiyhtiö

Rheinmetall on Euroopan puolustusteollisuuden jättiläinen, joka hyötyy geopolitiikan myrskystä.
Rheinmetall Rheinmetall
Rheinmetall

Saksalainen puolustusteollisuuden jätti Rheinmetall AG on noussut todelliseksi kurssikomeetaksi. Yhtiön osakekurssi on ampaissut jo 208 prosentin nousuun tänä vuonna Euroopan asevarustelun kiihtyessä ja geopoliittisen epävarmuuden lisätessä sotilaallisten varusteiden kysyntää ennennäkemättömällä tavalla.

Vuonna 1889 perustettu ja Düsseldorfiin pääkonttorinsa sijoittanut Rheinmetall on kehittynyt perinteisestä teräs- ja ammusvalmistajasta yhdeksi maailman edistyneimmistä puolustusteknologiayhtiöistä. Nykyään yhtiön tuotevalikoima kattaa panssaroidut ajoneuvot, tykistön, ilmatorjuntajärjestelmät, elektronisen sodankäynnin sekä digitaaliset taistelukenttäratkaisut.

Yli 30 000 työntekijällään ja toiminnallaan yli 30 maassa Rheinmetall on noussut Euroopan puolustusteollisuuden tukipilariksi ja tärkeäksi toimittajaksi NATO:lle sekä liittolaismaille.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja
​yhteistyötarjous

Aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla Coinmotionin palvelussa.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Yhtiön muuntautuminen puhtaasti puolustusteknologiayhtiöksi on kiihtynyt viime vuosina, ja puolustus muodostaa nyt noin 80 prosenttia konsernin liikevaihdosta. Siviiliautoteollisuus, joka aiemmin oli merkittävä osa Rheinmetallin liiketoimintaa, on jäänyt taka-alalle yhtiön keskittäessä voimansa sotilasteknologiaan ja innovaatioihin.

Tämä strateginen muutos on asettanut Rheinmetallin optimaaliseen asemaan hyötymään maailmanlaajuisen puolustusmenojen kasvusta, erityisesti Euroopassa.

Eurooppa aseistautuu, Rheinmetall hyötyy

Rheinmetallin osakekurssin meteoriittimainen nousu vuonna 2025 liittyy suoraan Euroopan historialliseen asevarusteluun, joka on seurausta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä kasvavasta epävarmuudesta Yhdysvaltojen turvallisuustakuun suhteen.

Vuoden 2024 NATO-huippukokous oli käännekohta, kun eurooppalaiset liittolaiset sitoutuivat kasvattamaan puolustusbudjettejaan – osa maista tähtää jopa viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Rheinmetallin kotimarkkina Saksa on sitoutunut asevoimiensa massiiviseen modernisointiin; edellisen liittokansleri Olaf Scholzin ”Zeitenwende”-politiikka vapautti 100 miljardin euron erityisrahoituksen puolustukseen ja pitkäaikaisen sitoumuksen vähintään NATO:n kahden prosentin tavoitteeseen.

Lisäksi koko Euroopassa maat kiirehtivät täydentämään ja modernisoimaan aseistustaan, mikä on johtanut tilausvyöryyn tankeista ja tykistöstä ammuksiin ja kehittyneisiin puolustusjärjestelmiin.

Tämä ennennäkemätön kysyntä näkyy Rheinmetallin luvuissa.

Yhtiön tilauskanta on kasvanut räjähdysmäisesti, saavuttaen alkuvuonna 2025 ennätykselliset 63 miljardia euroa, mikä on peräti 80 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Konsernin liikevaihto nousi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 46 prosenttia vertailukaudesta 2,3 miljardiin euroon puolustusliiketoiminnan kasvaessa 73 prosenttia.

Erityisesti ase- ja ammusdivisioonan liikevaihto kaksinkertaistui 790 miljoonaan euroon tammi-maaliskuulla ja käyttökate nousi 28 prosenttiin.

Rheinmetallin markkina-arvo ylitti maaliskuussa 2025 jo 56 miljardia euroa, ohittaen saksalaiset teollisuusikonit kuten Volkswagenin ja tehden siitä yhden Euroopan arvokkaimmista puolustusyhtiöistä.

Rheinmetallin kasvustrategia perustuu tuotantokapasiteetin nopeaan laajentamiseen, uusien tehtaiden rakentamiseen ja strategisiin yritysostoihin kasvavan kysynnän täyttämiseksi.

Yhtiö on ilmoittanut mittavista investoinneista uusiin ammuslaitoksiin Saksassa, Unkarissa ja Australiassa sekä panssaroitujen ajoneuvojen tuotantolinjojen laajentamisesta Leopard 2 -tankkien ja Lynx-rynnäkköpanssarivaunujen suurten tilausten täyttämiseksi. Rheinmetall vahvistaa jalansijaansa Euroopassa ja maailmanlaajuisesti, ja sillä on merkittäviä projekteja Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Ukrainassa.

Yhtiön asema maa- ja ilmatorjuntajärjestelmissä sekä seuraavan sukupolven puolustusteknologiassa sopii täydellisesti NATO:n uusiin painopisteisiin.

Toimitusjohtaja Armin Papperger on todennut, että ”asiakkaat ostavat meiltä nykyään kokonaisia tehtaita”, mikä kuvaa nykyisen puolustushankintabuumin mittakaavaa.

Taustalla vahvat kasvuajurit

Kasvua ajavat erityisesti NATO-maiden ja Ukrainan kiireellinen tarve tykistöön, panssaroituihin ajoneuvoihin ja ilmatorjuntajärjestelmiin sekä laajempi eurooppalainen pyrkimys vähentää riippuvuutta yhdysvaltalaisista aseista ja rakentaa omaa puolustuskykyä.

Rheinmetallin elektroniikkaratkaisujen segmentti, joka keskittyy armeijoiden digitalisointiin ja kehittyneiden taisteluteknologioiden integrointiin, kasvaa nopeasti sotilasmodernisoinnin kiihtyessä.

Yhtiö on kehityksen kärjessä digitaalisten sotilasjärjestelmien, autonomisten ajoneuvojen ja integroitujen sensoriverkkojen osalta. Kaikki nämä ovat kysyttyjä modernin sodankäynnin muuttuessa yhä teknologiapainotteisemmaksi.

Euroopan ja erityisesti Saksan puolustusbudjettien kasvu on rakenteellinen muutos Rheinmetallille. Saksan poliittinen johto on valmis vapauttamaan puolustusmenot budjettiraameista, ja koko mantereen puolustusmenojen odotetaan nousevan 400 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä. Tämä asema takaa Rheinmetallille pitkäjänteisen kasvun.

Yhtiö ennustaa 25–30 prosentin liikevaihdon kasvua vuodelle 2025, puolustusliikevaihdon kasvaessa 35–40 prosenttia ja käyttökatteiden parantuessa mittakaavaetujen ansiosta.

Morgan Stanleyn ja Reutersin analyytikot odottavat yhtiön vuosiliikevaihdon ylittävän 15 miljardia euroa vuoteen 2027 mennessä, mikä sementoi sen aseman eurooppalaisena teollisuusjättinä. Vuonna 2024 liikevaihto oli 9,8 miljardia euroa.

Rheinmetallin tilauskirjaa vahvistavat monivuotiset sopimukset muun muassa ammusten, panssaroitujen ajoneuvojen ja ilmatorjuntajärjestelmien toimittamisesta, kuten Saksan Bundeswehrin 7,1 miljardin euron tykistöammussopimus ja merkittävät puitesopimukset muiden NATO-liittolaisten kanssa.

Yhtiön kyky kasvattaa tuotantoa nopeasti ja toimittaa kehittyneitä järjestelmiä laajassa mittakaavassa on tehnyt siitä hallitusten suosikkikumppanin, kun asevarustelua halutaan vauhdittaa nopeasti muuttuvassa turvallisuustilanteessa.

Toimitusketjujen hallintaan liittyy riskejä

Haasteitakin riittää. Toimitusketjujen pullonkaulat, erityisesti kriittisten komponenttien ja raaka-aineiden osalta, ovat riski, kun maailmanlaajuinen kysyntä puolustusvälineistä ylittää tarjonnan.

Rheinmetall investoi voimakkaasti toimitusketjujensa turvaamiseen ja uusien valmistusteknologioiden kehittämiseen riskien minimoimiseksi. Lisäksi yhtiö on paineen alla pienentää hiilijalanjälkeään ja mukautua EU:n kestävyystavoitteisiin, mikä on johtanut investointeihin vihreämpiin tuotantoprosesseihin ja sitoumukseen saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Geopoliittinen epävarmuus on myös merkittävä tekijä. Vaikka nykyinen ympäristö suosii puolustusalan toimijoita, mahdollinen jännitteiden laantuminen tai poliittisten painopisteiden muutos voisi vaikuttaa kysyntään.

Useimmat analyytikot ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Euroopan asevarustelun kasvu on pitkäaikainen rakenteellinen muutos, ja hallitukset ovat sitoutuneet korkeampiin puolustusmenoihin myös tulevaisuudessa.

Rheinmetallin kovista kasvunäkymistä huolimatta sijoittaja joutuu punnitsemaan, onko yhtiön suunnaton myötätuuli jo hinnoiteltu osakkeeseen.

Analyytikoiden konsensusennusteilla yhtiön vuoden 2025 EV/EBIT-kerroin on korkea, noin 44x. Tämä on ihan eri tasoa kuin esimerkiksi viime vuoden 21x-taso. Vuonna 2023 kerroin arvostuskerroin oli vain 15x. Osake siis hinnoitellaan selvästi viime vuosien tasoa korkeammalla arvostuskertoimella.

Lue myös tämä: Sijoittajat huomasivat puolustusalan tuottomahdollisuuden

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Edellinen artikkeli
pääministeri Petteri Orpo

Hallitus esittää työnhaun velvoitteiden lisäämistä

Seuraava artikkeli
Pesonen Wahlroos UPM

Björn Wahlroosin ja Jussi Pesosen rakennelmat horjuvat UPM:ssä