Johdannaiset

Minifutuurit sijoitussalkun suojauksessa

Johdannaiset ovat yksi keino suojata sijoitussalkua tappioita vastaan. Minifutuurit ovat kohtuullisen yksinkertaisia johdannaisinstrumentteja ja ne soveltuvat hyvin pitkään salkkuun. Ominaisuuksiensa puolesta ne soveltuvat myös salkun suojaamiseen. 

Määritelmä

Minifutuurit ovat johdannaisinstrumentteja, jotka yhdistävät yksinkertaisuuden ja vipuvaikutuksen tuomat mahdollisuudet ilman ennalta määritettyä päättymispäivää. Ne muodostuvat sijoittajan tekemästä pääomasijoituksesta ja ns. rahoitusosuudesta, jolla tarkoitetaan lainaa, jolla rahoitetaan kohde-etuuden markkinahinnan ja sijoitetun pääoman välinen erotus.

Rahoitusosuus luo tuotteen vivun – mutta myös riskin.

Minifutuureilla sijoittaja voi hakea tuottoa joko nousevista markkinoista (minilong) tai laskevista markkinoista (minishort). Minishort toimii samalla tavalla kuin osakkeiden lyhyeksi myynti. Short-minifutuurit ovat instrumentteja, joilla voi tehdä voittoa mikäli kohde-etuuden (esim. osake) arvo laskee.

Sopivaa minifutuuria valittaessa sijoittajan päättää ensin sopiva stop-loss –taso. Stop-loss –taso kertoo sen hinnan, jossa kaupankäynti kyseisellä instrumentilla keskeytetään ja sijoittajalle maksetaan mahdollinen jäännösarvo.

Mini shortin arvo määräytyy seuraavasti:

Arvo minishort =(rahoitusosuus – kohde-etuuden kurssi) / kerroin / mahdollinen valuuttakurssi

Edut ja riskit

Minishort sopii hyvin pitempiaikaiseen salkunsuojaukseen, johtuen siitä, että ennalta määrätty erääntymispäivä puuttuu. Tuote säilyy siis niin kauan kunnes stop-loss taso saavutetaan. Jos siis sijoittaja haluaa minishortin pitkään salkkuun niin stop-loss taso tulee määrätä vain sopivan kauas.

Minifutuureihin liittyy niiden vipuvaikutuksen vuoksi korkea riski. Vipuvaikutus toimii molempiin suuntiin eli sijoittaja voi menettää koko sijoituksesi, mutta ei koskaan sitä enempää. Etuna minifutuureissa on kuitenkin niissä oleva stop-loss -taso, joka varmistaa että sijoittaja tietää etukäteen kuinka suuri tappio sijoituksesta voi maksimissaan tulla.

Sijoittaja ei kutenkaan ole vastuussa minifutuurin rahoitusosuudesta, toisin kuin esimerkiksi silloin jos sijoittaja rahoittaa sijoitustoimintaansa pankkilainalla (jolla yleensä on reaalivakuus).

Minifutuurien etu salkun suojauksessa esimerkiksi bear-sertifikaatteihin tai vivutettuihin käänteisiin ETF:iin verrattuna on, että minifutuurit sopivat paremmin pitempiaikaiseen suojaukseen. Bear-sertifikaatit ja vivutetut käänteiset ETF:t sopivat huonosti pidempiaikaiseen suojaukseen, koska ne menettävät arvoaan varsinkin silloin kun kohdeinstrumentin arvon vaihtelu on suurta.

Kustannukset

Salkun suojaaminen maksaa aina, muodossa taikka toisessa. Minifutuureissa syntyy tavallaan lainakorkokustannuksia siitä, että sijoittaja ottaa minifutuureissa position josta sijoittaja rahoittaa itse vain osan ja loput rahoittaa minifutuurin liikkeellelaskija.

Korkokustannus syntyy siten että ajan myötä minifutuurin arvo sulaa  rahoitusosuuden muuttuessa ajan myötä.

Esimerkki salkunsuojauksesta minishortilla

Oheinen yksinkertaistettu esimerkki havainnollistaa, miten minishortilla on mahdollista suojata sijoituspositio.

Sijoittajalla on salkussaan 100 kpl osakkeita joiden hinta on tällä hetkellä 13 euroa per osake. Sijoittaja epäilee kurssin laskevan lähitulevaisuudessa mutta ei halua myydä osakkeita esimerkiksi verotuksellisista syistä. Sijoittaja suojaa salkun mini-shortilla ostamalla niitä 700 kpl hintaan 0,2 euroa per kpl.

Esimerkissä osakkeen hinta sitten laskee aina 8 euroon per osake. Tällöin osakkeiden tuotto on negatiivinen mutta shortin tuotto positiivinen. Ilman short-suojausta sijoitussalkun tappio olisi yli 38 prosenttia. Suojauksella tappio on rajattu 10 prosenttiin.

Osakkeita kpl100
Rahoitusosuus15
Osakkeen arvo13
Kerroin10
-> MINI-shortin arvo0,2
Suojaus; ostetaan 700 kpl mini-shorteja
Osakkeen hintaOsakkeiden arvoShortin arvoTuotto
121200210-30
111100280-60
101000350-90
9900420-120
8800490-150
Tuotto ilman suojausta-38,46%
Tuotto suojauksella-10,42%
Tarjonta

Minifutuureja tarjoavat Suomessa RBS ja Commerzbank, ja niiden kauta on mahdollista sijoittaa minifutuureilla osakkeisiin, indekseihin ja raaka-aineisiin. RBS:n minifutuurit poikkeavat Commerzbankin minifutuureista siten että niillä on aina jokin jäännösarvo stop-loss tasolla. Commerzbankin minifutuurit ovat puolestaan arvottomia stop-loss tasolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös