Kumppaniblogit

Vierasblogi: Kiinan roolista osakemarkkinoilla

KiinaKiistämätön toisasia on, että raha löytää tiensä aina rahan luokse, eikä tästä säännöstä ole juuri poikkeuksia. Osakemarkkinoiden johtotähti on vielä toistaiseksi USA, mutta Kiina kakkosena vaanii jo kantapäillä.

Kiinan merkitystä joudutaan vielä arvailemaan täsmällisten faktatietojen saatavuuden vuoksi ja siksi, että se toimii markkinoita dominoivan USA:n varjossa.  Toisaalta monet maailmakaupassa ja taloudessa vaikuttavat ilmiöt voidaan kohdentaa Kiinasta johtuviksi.

Aasian ja Kiinan kukoistuskausi

Vain muutama vuosi sitten Aasiassa meni hyvin ja markkinavoimat ”vannoivat” Aasian menestyksen puolesta.  Kiinan talous kasvoi ja maa rakensi rajusti. Tehtiin taloja ja teräs kävi hyvin kaupaksi. Kiinalaiset tulivat itse aggressiivisesti teräsmarkkinoille, mutta nyt siellä tilanne on huono jopa kiinalaisten itsensäkin kannalta. Ylikapasiteettiä on runsaasti, kysyntä on vähäistä, hinnat alhaalla ja kilpailu on kireää.

Teräksen hinnan laskua seurasivat muut metallit aina jalometalleihin saakka. Kiina poistuttua  myös kultamarkkinoilta kullan hinta laski rajusti. Kuluvan vuoden aikana hinta on laskenut reilulla viidenneksellä ja pohjahinta oli peräti neljänneksen halvempi. Metallien hintojen nopea toipuminen ei ole nyt näköpiirissä. Hintojen lasku heijastuu osakemarkkinoille siten, että sekä teräsfirmat että koko kaivosala ovat vaikeuksissa ja niiden osakkeet ovat pohjilla.

Kiinan kuumentuneet markkinat aiheuttivat myös elintarvikerintamalla piikin, joka vaikutti kautta maailman. Jopa suomalaiset kuluttajat saivat maksaa tästä ilmiöstä lisähintaa. Ylikuumentuneen tilanteen rauhoituttua inflaatio Kiinassa ja kautta maailman on palannut normaalille tasolle. Inflaatiouhka on jopa kääntynyt deflaation peloksi, mikä on muuttanut talousnäkymät tasaisen harmaiksi.

Kiinan osakemarkkinat

Kiina on viimeisen kahden vuoden aikana ollut osakemarkkinoiden surkimus. Samassa kategoriassa ovat muutkin raaka-aineiden tuottajamaat, kuten Venäjä ja Brasilia.  Kun katsotaan vuosi taaksepäin, eipä paljoa huonompia osakemarkkinoita löydy, kuin mainitut kolme aluetta ovat olleet.  Luottamusta ei ole saavutettu kehittyneiden maiden sijoittajilta, kun koko BRIC-maaryhmä  on ollut heikkouden tilassa.  Toisaalta on vaarana BRIC-osakkeiden hinnoittelussa ylireagointi, joten rekyyli saattaa olla tulossa. Pohjat ovat näköpiirissä heti, kun Kiina alkaa toipua nykyisestä alennustilastaan. Tästä on jo orastavia viitteitä, koska viimeiset uutiset kertoivat Kiinan viennin uudesta elpymisestä. Kun USA elpyy, niin Kiinakin pääsee uudelleen vauhtiin.

Kiinan osakemarkkinat olivat voimissaan viimeksi noin kolme vuotta sitten. Sen jälkeen markkinat ovat olleet suuri pettymys sijoittajille. Vaikka heikkouden tila jatkuu edelleen, Kiina saattaa nousta nopeastikin. Yksi syy Kiinan ”alennustilaan” on ollut Euroopan huono taloustilanne. Sitä mukaa, kun Eurooppa ja USA  nousevat uudelleen jaloilleen, myös Kiinankin vienti virkistyy.  Olemme siis kaikki ”samassa laivassa”.  Jokaisen maan tulee ponnistella saadakseen talouteen uutta vauhtia.

Tällä hetkellä suhtaudun vielä varauksella tai jopa negatiivisesti Kiinan osakemarkkinoihin, enkä uskalla vielä suositella kenellekään kiinalaisten osakkeiden tai indeksien ostamista. Muita parempia osakemarkkinoita on tarjolla pilvin pimein. Toisaalta käänne parempaan saattaa tulla nopeastikin yleisen taloustilanteen mukaan.

Suhtautuminen Kiinaan länsimaissa

Kansainvälisessä kaupassa Kiinan toiminta tuottaa ongelmia. Se näkyy mm. kopiointina, missä tuotesuojasta piittaamatta  länsimaisten yritysten tuotteista valmistetaan piraatteja. Niin kauan kuin kiinalaiset toimivat härskisti kunnioittamatta yleisiä hyviä kauppatapoja sen omakaan tilanne ei parane. Aggressiivinen polkuhinnoittelu on osa harmaata taloutta. Euroopan Unioni ja USA haluavat luonnollisesti pitää kiinni oikeuksistaan, eikä Kiinalla ole mitään erityisoikeuksia maailman kaupassa.

Kiinalaisten ”talousmoraalissa” on moitittavaa eivätkä ihmisoikeudet ole ainoa maan ongelma. Myös maan hallinnon itsevaltaiset toimet ja valuuttapolitiikka ovat aiheuttaneet päänsärkyä länsimaissa. Länsimaiden suhtautuminen Kiinaan on siksi hyvinkin kaksijakoista ja osittain selvästi myös negatiivista. Se vaikuttaa varsinkin ”ison rahan” sijoittajiin ja mielenkiintoon Kiinan osakemarkkinoille melko negatiivisesti.

Kiinan rooli maailman taloudessa

Olennaisinta on osakemarkkinoiden kannalta se, että Kiina on maailman suurin raaka-aineiden kuluttaja ja vaikuttaa raaka-ainemarkkinoilla muita vahvemmin. Raaka-aineiden hinnat riippuvat saatavuudesta ja kysynnästä. Esimerkiksi voidaan ottaa vaikka öljytuotteet. Niiden hinnat riippuvat suuresti Kiinan kysynnän ja tarjonnan suhteesta. Kun Kiinassa menee hyvin, niin koko raaka-ainesektori menestyy.

Toisena esimerkkinä mainittakoon autoteollisuus, missä maan oma teollisuus ei ole vielä kilpailukykyistä länsimarkkinoiden kanssa. Mutta länsimaille, erityisesti Saksalle,  Kiinan automarkkinat ovat kiinnostava ja tärkeä kilpailukenttä, koska ostovoimaa on ja autot kiinnostavat rikastunutta keskiluokkaa erityisesti.

Heti kun Kiinan talous ja kysyntä kääntyy kasvuun, niin materiaalisektorin osakkeiden hinnat nousevat ja optimismi leviää muihinkin osakkeisiin. Kiinan suuri ostovoima on merkittävä tekijä maailmankaupalle ja sitä kautta myös osakemarkkinoille kehittyneissä teollisuusmaissa.

tapio.haavisto@siop.fi

Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.

www.siop.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös