Markkinakommentit

Kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkanut mollivoittoisesti

Viime viikon tulosruuhkan myötä kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskauden alavireisyys on alkanut paljastua kaikessa laajuudessaan, arvioi Nordea.

”Tähän mennessä julkaistuista Q1-tuloksista lähes kaksi kolmasosaa on jäänyt konsensusodotuksia heikommaksi, kun vain neljännes on ylittänyt ennusteet. Myös liikevaihtojen osalta positiiviset yllätykset ovat jääneet selvästi vähemmistöön”, Nordea toteaa markkinakatsauksessaan.

Nordean mukaan alkuvuoden vaisuudesta huolimatta suomalaisyhtiöt ovat kuitenkin pitäneet koko vuoden näkymänsä valtaosin ennallaan, mikä osaltaan selittää sitä, että vaisuista tammi-maaliskuun tuloksista huolimatta markkinareaktiot ovat olleet monin paikoin yllättävänkin suopeita.

Viime viikon tulospettymyslistaus on ollut valitettavan pitkä.. ”Viikon päätteeksi kylmää kyytiä saivat osakseen YIT ja Neste Oil, joiden molempien kvartaalikatsaukset jäivät selvästi odotuksista”, Nordea toteaa.

YIT:n heikon tuloksen myötä voimistuivat huolet yhtiön velkaantuneisuudesta, sillä nettovelkaisuusaste nousi jo 132 %:iin edelliskvartaalin 112 %:sta, Nordea toteaa.

Neste Oilissa petti sekä alkuvuoden tulos että näkymät. Yhtiö leikkasi koko vuoden liikevoitto-ohjeistustaan 500 miljoonasta eurosta 450 miljoonaan euroon.

”Heikot jalostusmarginaalit näkyivät odotuksia nopeammin yhtiön tulosrivillä. USA:n uusiutuvien polttoaineiden verotukipäätös saattaa kuitenkin vielä pelastaa koko vuoden tuloksen”, Nordea toteaa.

Myönteisiä yllätyksiäkin on ollut.

”Suuryhtiöistä viime viikon selkeiksi positiivisiksi yllättäjiksi voi nostaa Elisan, Koneen sekä perjantaina raportoineen Tiedon, jonka vakuuttavasti parantunut kannattavuuskehitys palkittiin viikon päätteeksi vajaan 5 %:n kurssinousulla.”

Kommentoi
Ylös
>