Indikaattorit

EK: Ei vieläkään selkeää suhdannekäännettä

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan suomalaisten yritysten suhdanneodotukset kesäkaudelle ovat vähän aiempaa paremmat, mutta tuntuvampaa käännettä ylöspäin ei ole vielä näköpiirissä.

EK:n tuore suhdannebarometri kertoo, että teollisuustuotanto pysyisi lähikuukausien aikana nykyisellään tai kasvaisi vain aavistuksen. Heikosti kehittynyt palvelujen myynti kääntyisi varovaiseen nousuun. Henkilöstön määrä olisi sen sijaan vielä pienessä laskussa kaikilla päätoimialoilla.

Suhdannetilanne on tällä hetkellä kaikilla päätoimialoilla alle keskimääräisen tason. Tilauskanta on tavanomaista pienempi. Myös kapasiteettia on reilusti vapaana, vaikka käyttöasteet ovatkin vähän elpyneet.

Yritysten suhdannekuva on hyvin hajanainen. EK:n mukaan yritysten ja toimialojen välillä on suuria eroja suhdannetilanteessa ja tulevaisuuden odotuksissa.

Teollisuuden yleisiä suhdannenäkymiä lähikuukausina kuvaava saldoluku nousi huhtikuussa lukemaan +1 (tammikuussa -7). Huhtikuussa 15 % teollisuusyrityksistä ennusti suhdannenousua loppukeväälle ja kesälle, ja 14 % ennusti tilanteen synkkenevän samalla ajanjaksolla.

Rakentamisen suhdannenäkymien saldoluku oli huhtikuussa -3 (tammikuussa -16). Käännettä parempaan ennusti nyt 23 prosenttia rakennusyrityksistä ja heikompaa kehitystä ennusti 26 prosenttia.

Heikoin tilanne on palvelusektorilla. Palveluyrityksillä suhdannenäkymien saldoluku painui lukemaan -6 (tammikuussa -2). Uusimmassa tiedustelussa 11 % yrityksistä odotti paranevaa suhdannekehitystä loppukeväälle ja kesälle. Heikompia aikoja ennusti 17 % vastanneista.

Suhdannebarometrin mukaan riittämätön kysyntä on edelleen merkittävä toiminnan kasvun este. Kysynnän kokee riittämättömäksi 42 % teollisuuden vastaajayrityksistä. Rakentamisessa vastaava osuus on 58 % ja palveluissa 41 %.

Kommentoi
Ylös
>