Asunnot ja kiinteistöt

Yle: Asuntomarkkinoilla edessä henkilökohtaisia tragedioita

Asiantuntijoiden mukaan moni suomalainen vanha omakotitalo saattaa osoittautua lähitulevaisuudessa lähes täysin arvottomaksi, kertoo Yle.

Yle kertoo artikkelissaan, että kiihtyvä kaupunkeihin muutto on hyydyttänyt omakotitalokauppaa varsinkin syrjäseuduilla.

Tilanne on johtamassa monien syrjäseudulla asuvien omakotitalojen omistajien kannalta kohtalokkaaksi, sillä joidenkin tällaisten asuntojen vakuusarvo on jo nyt nolla.

Vanhojen omakotitalojen kaupassa hinnat ovat olleet pienessä laskussa pari vuotta ja joillakin paikkakunnilla myyntiajat ovat venyneet ennätyksellisen pitkiksi.

Vaikeimmassa tilanteessa ovat syrjäisimpien seutujen kunnostustarvetta edellyttävät vanhat omakotitalot. Asiantuntijoiden mukaan tulevaisuudessa arvo voi laskea nopeasti myös vähemmän syrjäisillä alueilla.

”Tässä ollaan erittäin dramaattisessa tilanteessa. Meillä on 1,1 miljoonaa omakotitaloa, joista alle 100 000 on pääkaupunkiseudulla. Eli kyllä iso osa etenkin vanhoista omakotitaloista sijaitsee tällä hetkellä niillä alueilla, joissa tulevaisuudessa ei välttämättä ole kovinkaan aktiiviset asuntomarkkinat”, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.

Kaupunkeihin muuttaminen on luonut Paunan mukaan asuntomarkkinoille trendin, jossa monet jättävät vanhan omakotitalonsa kakkosasunnoksi, kun sitä ei saada myytyä. Hinnoissa ilmiö ei kuitenkaan vielä näy.

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran mukaan ehkä ensimmäistä kertaa laajamittaisemmin meille jää asuntoja tyhjiksi, ja ensimmäistä kertaa Suomen historiassa törmätään tilanteeseen, jossa näille asunnoille ei kaikkialla kerta kaikkiaan löydy kysyntää.

Kommentoi
Ylös
>