Makrotalous

Yle: Metsäteollisuus palaa finanssikriisiä edeltävään investointitahtiinsa

Kuva: Janne Poikolainen

Kuva: Janne Poikolainen

Asiantuntijat arvioivat, että ensi vuonna metsäteollisuus investoi samaan tahtiin kuin ennen finanssikriisiä.

EK:n arvion mukaan investointien taso nousi viime vuonna kriisivuodesta 2009 yli 500 miljoonalla eurolla, kertoo Yle.

Finanssikriisivuotena 2009 investoinnin putosivat 452 miljoonaan euroon, mutta jo viime vuonna investoinneissa noustiin lähes miljardiin euroon.

Tuoreet investointiuutiset vakuuttavat Ylen haastattelemat asiantuntijat siitä, että nyt on palattu kriisiä edeltävälle miljardin euron investointitasolle. Lyhyen ajan sisällä Metsä Group, Stora Enso ja UPM ovat ilmoittaneet suurista metsäinvestoineista. Metsä Groupin suunnitelmissa on jopa 1,1 miljardin euron biotuotetehdas Äänekoskelle.

Investoinnit ovat tarpeellisia mikäli halutaan estää metsäteollisuuden näivettyminen Suomessa. ”Raskaan perusteollisuuden on investoiva mittavasti, jotta tehdaskanta pidetään kunnossa”, metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo Ylen haastattelussa.

Viimeaikaiset investointiuutiset ovat tavalla tai toisella kohdistuneet pakkausmateriaaleihin. Nopeasti kasvava nettikauppa lisää sellun ja kartongin kysyntää.

Myös metsäteollisuuden merkitys Suomen viennissä on jälleen kasvussa.

Metsäteollisuuden osuus viennistä on noussut 20 prosenttiin. Metsäteollisuuden osuus viennistä on tähän asti ollut laskussa finanssikriisin alkuun asti. Vielä vuonna 1970 metsäteollisuuden osuus viennistä oli peräti yli 50 prosenttia, kun se vuonna 2008 kävi reilusti alle 20 prosentin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös