Markkinakommentit

Kotimaisten pörssiyhtiöiden tulosnäkymät laskussa

Kotimaisten pörssiyhtiöiden kasvu on jäänyt odotuksia heikommaksi, arvioi Nordea. Myös tulosennusteet ovat jatkaneet laskuaan.

Nordean seuraamista pörssiyhtiöistä on ensimmäisen vuoden osavuosikatsauksen julkaissut tähän mennessä 24 yhtiötä. Näiden yhteenlaskettu liikevoitto on ollut 3,6 prosenttia markkinoiden odotuksia alhaisempi, Nordea toteaa Navigaattori-raportissaan.

Yhtiöistä kahdeksan on ylittänyt odotukset, viisitoista jäi odotusten alle. Positiivisia yllättäjiä ovat olleet esimerkiksi Wärtsilä, Elisa, Tieto ja Stora Enso.

Myös liikevaihto on jäämässä odotuksista. Nordean mukaan tuloksensa raportoineiden yhtiöiden myynti on jäänyt yli neljä prosenttia ennusteista. Peräti 82 prosentilla yrityksistä liikevaihto on ollut konsensusennusteita alhaisempi.

Positiivisia liikevaihtoyllättäjiä ovat olleet Ponsse, Wärtsilä ja Uponor.

Miltä näyttää pörssiyhtiöiden tuloskehitys jatkossa?

Positiivista tuloskäännettä tuskin on odotettavissa jatkossakaan. Samalla kun toteutuneet tulokset ja liikevaihdot ovat jääneet alle ennusteiden, ovat analyytikot nimittäin rukanneet myös ennusteita alaspäin.

Nordean mukaan vuoden 2014 tulosennusteet ovat olleet laskussa jo kahden vuoden ajan. Myös vuoden 2015 tulosennusteet ovat laskeneet yli vuoden ajan.

Heikentyneet tulosennusteet eivät kuitenkaan ole näkyneet osakekursseissa. Esimerkiksi painorajoitettu OMXCAP-osakeindeksi on tällä hetkellä suurin piirtein samalla tasolla kuin vuoden alussa.

”Rohkaisevat signaalit vientimarkkinoilta ovat kuitenkin tukeneet kurssitasoja”, Nordea toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös