Osakeanalyysit

FIM: Nämä yhtiöt mahdollisia yrityskauppakohteita

Sijoituspalvelutalo FIM uskoo useiden tekijöiden tukevan yrityskauppojen kasvua Suomessa. FIM teki arvion todennäköisimmistä yrityskauppakohteista Helsingin pörssissä.

Yrityskauppa-aktiviteetti on vilkastunut maailmalla, ja kiinnostus on kasvanut myös kotimaisiin pörssiyhtiöihin, FIM toteaa aamukatsauksessaan. Ostotarjouksia onkin kotimaisista yhtiöistä tehty paljon. FIM:n mukaan kohteina ovat olleet esimerkiksi Rautaruukki, Oral Hammaslääkärit, Pohjola, Wärtsilä, Metso ja Sievi.

Yrityskauppoja tukevat tekijät

Yrityskauppojen kasvua ruokkii yksi asia – alhainen korkotaso. ”Matalat korot yhdessä yhtiöiden vahvojen taseiden, ylimääräisten kassavarojen ja hyvin toimivan velkamarkkinan kanssa mahdollistavat suurtenkin yrityskauppojen toteuttamisen”, FIM toteaa. Yrityksillä on myös yhä kovempi tarve kasvaa yritysostojen kautta, koska orgaaniset kasvumahdollisuudet ovat aikaisempaa heikommat.

Yritysostoja tukee myös osakemarkkinoiden alhainen arvostus suhteessa korkosijoituksiin.

FIM laski Helsingin pörssin 25 suurimmalle yritykselle osakeriskipreemiot. Mitä korkeampi riskipreemio, sitä edullisempia osakkeet ovat suhteessa korkosijoituksiin (olettaen että tulosennusteet ja muut pitkän tähtäimen oletukset ovat oikein).

FIM:n laskelmien mukaan Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden riskipreemio on nyt noin 6,2 prosenttia. Osakkeiden riskipreemio on noussut suhteessa korkosijoituksiin, eli osakkeiden arvostus on laskenut, kun korkotaso on laskenut. Tämä kehitys kiihdyttää yritysostospekulaatioita, mikäli talouden kehityksessä ei tapahdu muutosta huonompaan suuntaan, FIM arvioi.

Mahdolliset yrityskauppojen kohteet

Mitkä yhtiöt sitten ovat mahdollisia yrityskauppakohteita?

FIM arvioi Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden (HEX 55) yritysjärjestelykohteena olon potentiaalisuutta kolmen tekijän perusteella. Nämä tekijät ovat velkaantuneisuus, arvostus(EV/EBIT) ja muut tekijät. Muut tekijät koskevat yhtiöiden omistuksen ja toimialan yleistä yritysjärjestelypotentiaalia. Mitä alhaisempi velkaantuneisuus ja arvostustaso sitä todennäköisemmin yhtiö tulee olemaan yritysjärjestelyiden kohde.

Sijoituspalvelutalon laskelmien mukaan suurimmista Helsingin pörssin yhtiöistä 12 on potentiaalisimpia yrityskauppojen kohteita. Joukossa on runsaasti konepaja- ja teknologiyhtiöitä.

Todennäköisimmät yrityskauppojen kohteet ovat järjestyksessä seuraavat yhtiöt:

 1. Metso
 2. Nokian Renkaat
 3. Kemira
 4. TeliaSonera
 5. Wärtsilä
 6. Caverion
 7. Konecranes
 8. Outotec
 9. Tikkurila
 10. Pöyry
 11. PKC Group
 12. Ponsse

Listan kärjessä oleva Metso on jo saanut ensimmäisen ostotarjouksen, mikä voi FIM:n mukaan aktivoida myös muita kiinnostuneita. Valtion omistus ei ole ongelma, koska sen omistus on strateginen.

Nokian Renkaiden mahdollisuutta tulla yrityskaupan kohteeksi lisää sen vahva asema Venäjällä ja se, että johto on vaihtumassa. Kemira on puolestaan jäänyt toimialalla hieman pieneksi, kun toimialalla on paljon isoja konsolidaatioita.

TeliaSoneran kohdalla kyse on siitä, että valtiolla on tarve keventää omistustaan. Euroopassa on toimialla jo nähty konsolidaatiota ja lainsäädännön roaming-uudistus kannustaa isompiin kokonaisuuksiin, FIM arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös