Osakeanalyysit

Morningstar: Helsingin pörssi yksi kalleimmista osakemarkkinoista

Helsingin pörssi on Morningstarin laskentamenetelmällä arvioituna yksi kaikkein kalleimmista osakemarkkinoista.

Morningstarin analyytikot laskivat kunkin maan pörssin osakkeiden kvantitatiiviset käyvät arvot ja vertasivat niitä pörssikurssiin. Sijoitustutkimusyhtiön näkemys yhtiöiden käyvästä arvosta perustuu yhtiöiden tunnuslukuihin perustuvaan laskentamalliin, ei analyytikoiden arvioon.

Ero kotimaisten pörssiyhtiöiden markkina-arvostusten ja Morningstarin laskennallisten arvojen välillä oli yhdeksän prosenttia.

Morningstarin laskentamallin mukaan pääosa Helsingin pörssin yliarvostuksesta tulee isommista ja keskisuurista yhtiöistä. Kun katsotaan suomalaisten osakkeiden arvostuksia tasapainotettuna, on Helsingin pörssin yliarvostus vain kaksi prosenttia, Morningstar toteaa.

Nokia on selvästi yliarvostettu kvantitatiivisilla mittareilla, sillä sijoitustutkimusyhtiön laskentamallin mukaan kurssissa olevan noin 19 prosenttia ilmaa. Käypä arvo Nokialle on Morningstarin mukaan 5 euroa osakkeelta.

Kaikkein kallein pörssi huhtikuun lopussa oli Tanska, jossa osakkeet olivat markkinapainotetusti kymmenen prosenttia yliarvostettuja.

Suomen jälkeen muita yliarvostettuja markkinoita ovat esimerkiksi Argentiina, Vietnam, Portugali ja Irlanti.

Kommentoi
Ylös
>