Markkinakommentit

Evlin strategi epäilee, eurooppalaiset osakkeet ylireagoivat

Venäjän kriisi on painanut osakekursseja Euroopassa. Sijoittajat ovat kuitenkin ylireagoineet kriisiin, väittää Evli Pankin strategi. Viime kädessä talousfundamentit jyräävät geopolitiikan.

Esimerkiksi Eurostoxx 50-osakeindeksi on laskenut kesäkuun puolen välin noin 3300 pisteestä lähelle 3000 pistettä.

Syynä kurssilaskuun on paitsi euroalueen jälleen ontuva talouskehitys, myös geopolitiikka. Eurooppalaiset osakkeet ovat reagoineet vahvasti Venäjän sapelinkalisteluun Ukrainan kriisissä. Samalla Valtionlainojen markkina-arvot ovat nousseet ja niiden korko laskenut. Saksan 10-vuoden valtionlainan korko kävi viime viikolla jo alle yhden prosentin.

Venäjän kriisiä ei pidä kuitenkaan yliarvioida. Näin päättelee Evli Pankin osakestrategi Valtteri Ahti.

Venäjän geopoliittinen asema on maailmassa vääjäämättömästi laskussa, Ahti toteaa. ”Maa on väestöltään pienempi kuin Bangladesh ja taloudeltaan noin neljä kertaa Ruotsin kokoinen”, strategi kirjoittaa Evli Blogissa.

Sijoittajan kannalta Venäjän kriisin kehitys on Ahtin näkemyksen mukaan ylipäätänsä marginaalinen ilmiö. ”Allokaatiopäätöksen näkökulmasta Venäjän kriisin kehitys, Israel ja Ebola ovat marginaalisia tekijöitä. Markkinoiden heiluessa on helppo unohtaa muuttujien mittasuhteet”, Ahti kirjoittaa. ”Osake- ja korkosijoitusten menestys peilaa globaalin taloussyklin evoluutiota, ja siinä kehikossa tsaarien sapelinkolistelut ovat tilastollista kohinaa.”

Osakepörssit ovat Ahti mukaan pitkässä noususuhdanteessa ja välillä markkinoiden tulee ”päästää höyryjä ulos”. Kyse on siis lyhytaikaisesta korjausliikkeestä, jolla ei ole vaikutusta pitkän ajan trendiin.

Tuo pitkän aikavälin kehitys seuraa taloussuhdanteita, Ahti toteaa. Talouden laajentuessa yritysten liikevaihdot kasvavat, mikä puolestaan nostaa yritysten voittoja.

Strategin mukaan toisen vuosineljänneksen tuloskausi osoitti yritysten voittojen kasvaneen kiitettävästi. Vaikka Euroopassa kasvu onkin nyt tyrehtymässä, on suurin osa mantereesta kuitenkin nousussa, Ahti väittää. Yhdysvaltojen hyvien kasvulukujen vanavedessä globaali taloussykli seuraa Yhdysvaltojen sykliä.

”Väliaikaisten geopoliittisten shokkien hiipuessa markkinat jatkavat taloussyklin mukailua ylöspäin. Sijoittaessa talousfundamentit jyräävät geopolitiikan”, Ahti toteaa.

Kommentoi
Ylös
>