Indikaattorit

Mitkä tekijät vaikuttavat osakkeen hintaan?

Osakkeiden hinnoittelu voidaan jakaa kolmeen perustekijään. Analysoimalla näitä tekijöitä, voidaan tehdä johtopäätelmiä osakkeiden tulevasta kurssikehityksestä.

Osakemarkkinoiden toimintamekanismeja tuntemattomille osakkeiden hinnoittelu vaikuttaa järjenvastaiselta peliltä, jossa osakkeiden hintojen muutoksilla ei ole mitään tekemistä reaalitalouden kanssa.

Kokenut sijoittaja tietää, ettei asia ole näin sumuinen.

Toki aika-ajoin osakkeiden hinnat nousevat jälkikäteen arvioiden järjettömille tasoille – kuten esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa teknologiakuplan aikaan. Vastaavasti vuonna 2009 osakkeiden hinnat painuivat uskomattoman alas suhteessa yritysten fundamentteihin.

Osakkeiden arvostustaso

Osakkeiden hinnoittelu voidaan kuitenkin selittää yksinkertaisilla perustekijöillä. Osakkeiden hinnoittelua ohjaavat kolme perusajuria: yritysten tuloskehitys, osingot ja osakkeen arvostustaso.

Viime vuosien osakkeiden kurssinousu on eteenkin Yhdysvalloissa perustunut pitkälti arvostustason nousuun. Osakeindeksien keskimääräinen p/e-kerroin on noussut yli pitkän aikavälin keskiarvon.

Arvostustason nousu näkyy tästä kuvaajasta. Ennustetuilla tuloksilla laskettu keskimääräinen p/e-kerroin on noussut Yhdysvalloissa sekä 5-vuoden että 10-vuoden keskiarvon yläpuolelle.

Arvostustason nousu ei kuitenkaan itsestään selvästi tarkoita, että osakekurssit eivät voisi nousta vaikka arvostustaso ei nousisikaan.

Osakekurssien hinnoittelun perusajurit

Osakekurssit voivat kuitenkin nousta, vaikka osakkeiden arvostustaso laskisi, jos samalla yritysten tuloskunto paranee.

Tämän linkin kuvaaja osoittaa tämän.

Kuvaajassa kuluvan vuoden p/e-kerroin on laskenut 0,8 prosenttia (harmaa pylväs). Kuitenkin osakkeiden hinnat ovat nousseet 5,8 prosenttia (tummansininen pylväs) ja osakkeiden kokonaistuotto on noussut 7,1 prosenttia.

Selitys tälle löytyy kolmesta ensimmäisistä vaalean sinisistä pylväistä. Jenkkiyhtiöiden liikevaihdot ovat nousseet keskimäärin 2,7 prosenttia ja tulosmarginaalit ovat puolestaan nousseet 2,4 prosenttia. Kun tähän lisätään vielä 1,4 prosentin positiivinen vaikutus omien osakkeiden ostoista, saadaan yhtiöiden keskimääräiseksi osakekohtaisen tuloksen nousuksi 6,6 prosenttia.

Eli: Osakkeiden hinnat ja tuotot ovat nousseet arvostustason heikennyksestä huolimatta. Tämä on tapahtunut siitä syystä että yritysten osakekohtaiset tulokset ovat nousseet

Entä miltä tulevaisuus näyttää? Jos lähdetään siitä oletuksesta, että jenkkiosakkeiden arvostustaso ei voi enää tästä nousta, on osakkeiden kurssinousu pitkälti tuloskehityksen varassa.

Jenkkiyhtiöiden osakekohtaisten tulosten pitäisi nousta edelleen, jotta kurssinousu voisi jatkua.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös