Osakeanalyysit

Inderes: Nokian Renkaat petti odotukset raskaasti

Analyysitalo Inderesin mukaan Nokian Renkaiden aamulla julkaisema Q3-tulos oli selvästi markkinaodotuksia heikompi.

Yhtiön liikevaihto laski kolmannella kvartaalilla 10 prosenttia 328 miljoonaan euroon, kun markkinoiden konsensusennuste oli 339 miljoonan euron liikevaihto.

Odotuksia alhaisemman liikevaihdon taustalla oli Muun Euroopan (Eurooppa ilman Pohjoismaita) odotettua heikompi myynnin kehitys.

Myös liikevoitto 72,1 miljoonaa euroa oli selvästi alle konsensusennusteen 82,5 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiön bruttomarginaali jäi Inderesin ennusteen alapuolelle. Analyysitalon mukaan bruttomarginaalia heikensivät myyntimixin painottuminen halvemman B-segmentin renkaisiin Venäjällä ja kireä hintakilpailu Euroopassa.

Raaka-ainekustannusten jatkunut lasku ei täysin riittänyt kompensoimaan markkinan painetta katteisiin.

”Olosuhteisiin nähden bruttomarginaali oli kuitenkin hyvä ja se kuvastaa yhtiön tuotantokoneiston vahvuutta”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Muun Euroopan heikko liikevaihto herättää ihmetystä.

”Yhtiön liikevaihto alueella laski 12 %, kun olimme odottaneet 10 % kasvua. Myynnin heikkous on yllättävää, sillä markkina on jatkanut kasvuaan ja uskommekin kireän hintakilpailun olleen keskeinen tekijä myynnin laskun taustalla”, Inderes toteaa.

Pohjois-Amerikka jatkoi odotusten mukaisesti tervehtymistään, mutta Venäjällä tilanne on pysynyt vaikeana. Venäjän myynti laski katsauskaudella peräti 30 prosenttia.

Vaisun liikevaihtokehityksen lisäksi kengässä hiertää myös kannattavuuden vaisu ohjeistus.

”Raportin pettymystä pahentaa liikevoiton osalta laskettu ohjeistus. Yhtiö odottaa nyt liikevaihdon laskevan vuodesta 2013 ja liikevoiton olevan 300-320 MEUR. Ohjeistuksen lasku on luonnollisesti pettymys ja se tarkoittaa yhtiön Q4-tuloksen olevan 70-90 MEUR”, Inderes toteaa.

Inderesin kokonaisarvio Nokian Renkaiden kolmannen kvartaalin osavuosikatsauksesta on tyly: ”Kokonaisuutena yhtiön Q3-raportti oli selkeä pettymys ja markkinat joutuvat leikkaamaan loppuvuoden ennusteitaan selvästi. Myös ensi vuoden ennusteita tullaan tarkistamaan alas.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös