Osakeanalyysit

Sijoittaja.fi:n Suomi-osakkeiden TOP 10 -lista

Lokakuun loppupuoliskon tuotot olivat poikkeuksellisen hyviä markkinoiden voimakkaan korjausliikkeen seurauksena. Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui muutamia selviä muutoksia.

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun tuotot edellisestä päivityksestä (per 15.10.) olivat poikkeuksellisen positiiviset osakemarkkinoiden luottamuksen palautuessa lokakuun alun voimakkaan korjausliikkeen jälkeen. Kumulatiivinen tuottoero indekseihin pysyi TOP 10 -osakkeilla noin viidessä prosentissa huhtikuun alusta  (ks. taulukko alta). TOP 5 -osakkeet nousivat tällä kertaa selvästi markkinoita vähemmän niiden laskettua vastaavasti lokakuun alun korjausliikkeessä huomattavasti markkinoita vähemmän.

Syyskuun lopun tuotot olivat TOP 10 -osakkeissa +9,0 % ja TOP 5 -osakkeissa +6,4 %. Parasta tuottoa tarjosi hieman yllättäen defensiivisenä pidetty Elisa, joka nousi hurjat 17,9 %. Seurauksena yhtiön houkuttelevuus väheni niin paljon, että se putosi selvästi tuoreelta TOP 10 -listalta. Hyvästä hintamomentista huolimatta Elisan pisteet laskivat muun muassa tulosmomentin ja odotusten sekä arvostuspisteiden laskiessa selvästi edellisestä päivityksestä.

Hyvää tuottoa tarjosivat myös voimakkaan viimeaikaisen kurssivaihtelun Technopolis (+15,7 %), hyvässä tulosmomentisssa kiitävä Ponsse (+15,3 %) sekä tuoreella listalla romahtanut Tieto (+13,6 %). Tiedossa erityisesti kurssikehitystä kuvaavat signaalit (lyhyen aikavälin momentti ja pitkän aikavälin potentiaali) sekä tulosmomentti ja odotukset (erityisesti kannattavuustrendi) ovat suurimpina syinä pisteiden selvään laskuun uudessa päivityksessä.

Ainoa negatiivisen tuoton yhtiö oli Orion (-0,3 %), jonka osakekurssi on jäänyt sutimaan paikallaan lokakuun puolen välin jälkeen muun markkinan noustua selvästi tarjoten mielenkiintoisen ostopaikan. Orionin tulos (21.10.) ei sinänsä suuria yllätyksiä tarjonnut, vaan lääkeyhtiö porskuttaa edelleen hyvällä tulostrendillä, vaikkei yhtiötä voi erityisen halpana pitää (hist. P/E 16,6 ja EV/EBITDA 11,9).

Alla on esitetty Suomi-listan edellisten TOP 10 -osakkeiden menestys kokonaistuotolla mitattuna päättyneellä tarkasteluperiodilla (Osake, pisteet edellisessä päivityksessä, kokonaistuotto päätöskurssein) 15.10.-31.10.2014:

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun
SijaTOP-osakkeet edellisessä päivityksessäPisteet edell. päivityksessäTuotto edell. päivityksestä
1Aktia77+5,3 %
2TeliaSonera75+8,6 %
3Exel Composites70+8,1 %
Fortum70+4,3 %
5QPR Software69+5,8 %
6Technopolis68+15,7%
Elisa68+17,9 %
8HKScan67+5,9 %
9Ponsse65+15,3%
Tieto65+13,6 %
Citycon65+7,9 %
Orion B65-0,3 %
TOP 5 -osakkeiden keskiarvotuotto+6,4 %
TOP 10 -osakkeiden keskiarvotuotto+9,0 %
OMX Helsinki Cap-indeksi+8,9 %
HEX25-indeksi+9,0 %


Poimintoja uudelta TOP 10-listalta

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui jonkun verran muutoksia. Mielenkiintoisena tulokkaana listalle nousi jälleen Teleste, joka teki historiansa parhaan kvartaalituloksen.

Toisena mielenkiintoisena tulokaana on Huhtamäki, jonka laatu ja riski on täyttä kymppiä, ja joka lievästä tulospettymyksestä huolimatta vaikuttaa turvalliselta valinnalta vallitsevaan markkinaympäristöön. Täytyy muistaa, että Huhtamäki kasvoi jälleen kuuden prosentin tahtia vertailukelpoisin luvuin, mitä voidaan pitää hyvänä suorituksena nykyisessä nihkeässä markkinaympäristössä.

Kolmantena huomiona TOP 10 -listalle nostamme Aspon, joka antoi jo kolmannen positiivisen tulosvaroituksen tälle vuodelle. Lisäksi Asposta listattaneen Leipurin neljännen vuosineljänneksen aikana, mikä voi hyvällä valuaatiolla tehtynä nostaa myös Aspon arvoa. Luvassa yhtiön mukaan on lisäosinkoja mahdollisilla Leipurin osakkeilla höystettynä.

Aspo edustaa kärkeä myös tänään päivitetyssä Suomi Fundamentti-mallisalkussa. Usein itsenäisiksi yhtiöiksi irroitetut ”spin-offit” ovat myös hyviä sijoituskohteita.

Tuloskausi Suomessa on kääntymässä loppumetreille. Odotuksia ja koontitaulukkoa pääsee katsomaan täältä (vain jäsenille).

Suomi Fundamentti-mallisalkkua pääset katsomaan täältä (edellyttää kk-jäsenyyttä). Katso tästä TOP-listan edellinen päivitys.

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivuilla 3.11.2014.

Kommentoi
Ylös
>