Strategiat

Tästä syystä frontier-markkinat kiinnostavat sijoittajia

Frontier- eli rajamaat tarjoavat sijoittajille korkeiden tuottomahdollisuuksien lisäksi myös muita etuja – mutta myös yllättäviä riskejä.

Frontier-markkinat ovat kehittyvistä markkinoista vähiten kehittyneitä. Juuri siitä syystä ne tarjoavat sijoittajille houkuttelevia kasvumahdollisuuksia. Rajamaiden rahastoihin sijoittavat tavoittelevatkin tavallisesti suurempaa kasvua kuin perinteisiin kehittyviin maihin sijoittavat, toteaa rahastotutkimusyhtiö Morningstar.

”Takavuosien suosituilla markkinoilla, kuten Kiinassa ja Venäjällä, varoitellaan tuottavuuden heikkenemisestä. Esimerkiksi Etelä-Afrikka puolestaan kärsii raaka-aineiden hintojen laskusta. Sen sijaan monissa rajamaissa, kuten Sri Lankassa ja Senegalissa, on nuori, kasvava ja eteenpäin pyrkivä väestö.”, Morningstar toteaa. Väestörakenne ja alhainen lähtötaso tuovat mukanaan kasvupotentiaalia.

Mutta sijoittajia eivät houkuttele vain suuremmat tuottomahdollisuudet.

Morningstarin mukaan rajamaiden osakkeilla ja lainoilla on toistaiseksi vähäinen merkitys maailmanlaajuisilla finanssimarkkinoilla. Tästä syystä niiden kurssivaihtelut korreloivat heikommin teollisuusmaiden tärkeimpien osakkeiden tai valtionlainojen kanssa.

”MSCI Emerging Markets -indeksi liikkui viimeisten kolmen vuoden aikana puolet ajasta samaan suuntaan kuin MSCI World, kun taas MSCI Frontier Markets -indeksin korrelaatio MSCI Worldin kanssa oli vain kahdeksan prosenttia”, Morningstar toteaa.

Frontier-markkinat eivät myöskään näytä olevan yhtä herkkiä rahapolitiikan muutoksille kuin kehittyvät markkinat yleensä. ”Kun Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti kiristävänsä rahapolitiikkaa vuonna 2013, perinteisten kehittyvien maiden lainat heikkenivät selvästi, mutta rajamaiden joukkovelkakirjat selvisivät paremmin. Rajamaiden lainojen indeksi ylsi vuonna 2013 jopa 5,1 prosentin nousuun, kun taas JPM EMBI laski 5,3 prosenttia”, rahastotutkimusyhtiö kertoo.

Frontier-markkinoiden korkea tuotto-odotus tuo mukanaan tietenkin myös riskejä.

Morningstarin mukaan Frontier-markkinoiden osakkeisiin ja lainoihin liittyy paljon suurempiä poliittisia riskejä. ”J.P.Morgan NEXGEM Indexiin kuuluvat esimerkiksi Irak ja Sri Lanka, joissa on tai on hiljattain ollut käynnissä sisällissota, sekä Belize ja Jamaika, joissa toteutettiin vuonna 2013 velkajärjestely maksuviivästysten välttämiseksi. Maat ovat usein myös selvästi tavanomaisia kehittyviä maita jäljessä avoimuudessa ja hyvässä hallintotavassa.”

Frontier-markkinoiden viime vuosien alhainen volatiliteetti saattaa hämätä sijoittajia. Morningstarin mukaan rajamaiden arvopapereita vaihdetaan vähemmän kuin perinteisten kehittyvien maiden, ja heikko likviditeetti suojaa niitä voimakkailta markkinaheilahteluilta. Kuitenkin pitkään jatkuva markkinoiden paniikki saa salkunhoitajat myymään myös Frontier-markkinoiden sijoituskohteita. Tällöin Frontier-markkinoiden kurssit saattavat romahtaa enemmän ja lyhyemmässä ajassa kuin muut markkinat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös