Osakeanalyysit

Nokian uutuustabletti avaa tietä uusille tulonlähteille

Lähde: Nokia Oyj.

Lähde: Nokia Oyj.

Nokian julkaisema uutuustabletti ei itsessään tuo Nokialle merkittäviä tuloja, mutta saattaa avata sille merkittäviä tulonlähteitä myöhemmin.

Nokia yllätti markkinat uudella tuojulkaisullaan. Android-käyttöjärjestelmällä toimiva N1-tabletti on huomattavasti Apple iPad Minin näköinen, jonka hinta on kuitenkin edullinen verrattuna iPad Miniin.

Tuotejulkistus herätti suomalaisissa toivoa Nokian paluusta kuluttajamarkkinoille.

Nokia ei kuitenkaan ole palaamassa kuluttajaelektroniikan valmistajaksi, vaan kyseessä on lisensointisopimus, jossa taiwanilainen Foxconn valmistaa ja myy tuotetta, huomauttaa Nordea markkinakommenteissaan.

Nordean mukaan Nokia saa Foxconnilta lisenssimaksuja tuotesuunnittelusta ja käytetyistä patenteista. Foxconn vastaa valmistuksen ja myynnin lisäksi myös tabletin tarvittavista kolmannen osapuolen patenttisopimuksista. Näin ollen Nokian asema patenttimaailmassa ei muutu, Nordea toteaa.

Lisenssitulot ovat Nokialle kärpäsen surinaa. ”Nokialle kertyvät lisenssitulot eivät ole tiedossa, mutta arviot liikkuvat yksittäisissä prosenteissa tuotteen myyntihinnasta”, pankki arvioi.

Nokialle uutuustuotteella ei siis ole merkittävää taloudellista vaikutusta. Nordean mukaan vuositasolla tulot voivat liikkua joissakin kymmenissä miljoonissa euroissa myyntivolyymeistä riippuen.

Tabletin merkitys Nokialle piileekin muissa seikoissa kuin sen tuomissa suorissa lisenssituloissa.

”Tärkeämpää on kuitenkin Nokia-brändin hengissä pitäminen, sillä brändilisenssoinnit voivat jatkossa osoittautua kannattavaksi tulonlähteeksi”, Nordea toteaa.

Pankin mukaan tuotelanseeraukseen liittyvät riskit on siirretty valmistajalle, kunhan tuote ei laadultaan murenna Nokia-brändiä.

”Microsoft-kaupan ehtojen mukaisesti Nokia-brändi on matkapuhelinkentässä pannassa vuoteen 2016 asti, joten eilinen julkistus ja yhtiön kommentit voimistavat odotuksia Nokian palaamisesta myöhemmin myös puhelinten pariin brändilisenssoinnin kautta”, Nordea ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>