Sijoitusstrategiat

Näin valuutat vaikuttavat sijoituksiin

Valuutat ovat merkittävä sijoitussalkun tuottoon vaikuttava tekijä silloin kun sijoitetaan euroalueen ulkopuolelle, kertoo varainhoitoyhtiö Mandatum Life.

Valuuttaliikkeet saattavat olla hyvinkin voimakkaita, kuten nyt on huomattu esimerkiksi Venäjän ruplan romahduksessa. Valuuttojen kannalta poikkeukselliseksi nykytilanteen tekee pitkään jatkunut keskuspankkien rahaelvytys, jonka tarkoitus on myös vaikuttaa valuuttoihin, Mandatum Life toteaa Life Journal -artikkelissaan.

Valuuttamuutoksilla on yllättävän suuri vaikutus yritysten tuloksiin. Varainhoitoyhtiön mukaan historia on osoittanut, että 10 prosenttia heikentynyt valuutta on parantanut euroalueen yritysten tuloksia 3–6 prosenttia.

Euron viime aikaisella heikentymisellä on siis vaikutuksia. ”Nykyisessä taloustilanteessa lukemat ovat merkittäviä. Siksi euron heikentymisen vaikutusta yritysten tuloksiin pidetään tarkkaan silmällä: Euro on heikentynyt toukokuun alusta noin 10 % dollaria vastaan, mikä parantaa euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä ja sitä kautta potentiaalista tuloksentekokykyä pidemmällä aikavälillä”, Mandatum Life toteaa.

Varainhoitoyhtiön mukaan valuuttakursseilla on merkittäviä vaikutuksia kilpailukykyyn erityisesti, kun yritys toimii globaalisti ja käy kauppaa useassa eri valuutassa. ”Valuuttakurssien muutokset heijastuvat yrityksen toimintaan esimerkiksi kansainvälisten toimintojen, kuten tilinpäätösten, lainojen sekä ulkomaanvaluutassa olevien kassavirtojen osalta. Euroopassa yritykset ovat yhä paremmassa tuloskunnossa ja euron heikentyessä vientiyritysten kilpailukyky paranee.”

Valuuttaheilunta näkyy jokaisen sijoittajan salkussa, mutta vaikutukset voivat olla suoria tai epäsuoria, Mandatum Life toteaa. ”Sijoitettaessa eri valuutassa kannattaa huomioida, että valuutta on yhtä tärkeä tekijä kuin itse sijoituksen tuottopotentiaali. Valuuttaliikkeiden huomioiminen sijoituspäätöksissä edellyttää markkinoiden syy-seuraus -suhteiden ymmärtämistä: esimerkiksi miten keskuspankkipolitiikka vaikuttaa valuuttoihin.”

Itse sijoituksen tuotto saattaa olla jopa merkityksetön, jos valuutta heikentyy voimakkaasti samaan aikaan. Mandatum Life ottaa esimerkin Norjasta. ”Esimerkiksi pohjoismaisella yrityslainamarkkinalla norjan kruunun suojaus on osoittautunut tärkeimmäksi menestystekijäksi: norjan kruunu heikentyi viime vuoden aikana jopa 13 %, mikä olisi nollannut markkinatuoton hetkessä. Varsinkin korkosijoituksissa ammattilaisen toteuttama korko- ja valuuttariskien hallinta on järkevä valinta”, varainhoitoyhtiö toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös