Raaka-aineet

Analyytikot varoittavat: Öljyn hinta saattaa laskea jälleen

Öljyn hinta on kääntynyt helmikuun aikana nousuun. Asiantuntijat eivät usko nousutrendin jatkoon.

Tämän hetken öljyn hinnan nousutrendi ei ole vahvalla pohjalla teknisen ja fundamenttianalyysin pohjalta, ja siksi se ei tule kestämään, väittää Phillip Futures yhtiön analyytikko Daniel Ang Reutersille.¨

Hintapaineita alaspäin luo osaltaan myös öljyvarastojen kasvu. Jättipankki Morgan Stanley varoittaa öljyvarastojen kasvun luovan paineita öljyn hintaan kuluvana vuonna.

Öljyjalosteiden kysyntä on ollut voimakasta Aasiassa. Tämä on kuitenkin lyhytaikaista kysyntää, sillä öljyntuottajat ovat hyödyntäneet alentunutta hintatasoa kasvattaakseen öljyvarastoja.

Erityisesti WTI-laatuun kohdistuu hintapaineita alaspäin, sillä varastot ovat kasvaneet jo 71 miljoonaan barreliin.

Hurjimman ennusteen öljyn hintakehityksestä on antanut Citigroup, joka viime maanantaina julkaisemassaan raportissa ennusti öljyn hinnan laskevan jopa vaivaiseen 20 dollariin barrelilta.

Citigroupin mukaan öljyn tuotanto kasvaa yhä Yhdysvalloissa ja myös Brasilia ja Venäjä pumppaavat öljyä ennätystahtiin. Samalla Saudi-Arabia, Irak ja Iran pyrkivät pitämään markkinaosuutensa laskemalla hintoja Aasiassa.

Viime viikkojen öljyn hinnan nousu saattaa johtua myös virheellisen mittarin seuraamisesta. Sijoittajat ovat kiinnittäneet huomiota lukuun, joka kertoo Yhdysvaltojen käytössä olevan öljynporauskaluston määrän tällä hetkellä. Kaluston määrä on pudonnut 10 viikkoa peräkkäin.

Kuitenkin tuotanto on Yhdysvalloissa jatkanut kasvuaan.

Neste Oilin öljyasiantuntija Lauri Kärnä kertoi Kauppalehden haastattelussa, että porauskaluston määrä ei välttämättä kerro tuotannon hidastumisesta.

öljy-hinta-Brent-022015

Kommentoi
Ylös
>