Talouden trendit

Sijoittaja, muista tämä upporikkaan sijoitusgurun ohje

Monet maailmantalouden uhkakuvat huolestuttavat sijoittajia. Miljardöörisijoittaja neuvoo ottamaan rauhallisesti.

Sijoittajia huolettaa tällä hetkellä useat makrotalouden kysymykset. Esimerkiksi Kreikan jatkuva viivyttely rakenneuudistusten toteuttamisessa, Kiinan kasvun hiipuminen ja Yhdysvaltojen odotettu korkotason nousu hermostuttavat tällä hetkellä markkinoita.

Miljardöörisijoittaja, Fisher Investment -yhtiön toimitusjohtaja Ken Fisher antaa kuitenkin yksinkertaisen neuvon: Unohda nuo kaikki.

Fisherin mukaan kaikki ikävät makrotalouden ongelmat ja pelot on jo hinnoiteltu osakkeisiin. ”Markkinat hinnoittelevat sen mistä kaikki ovat huolissaan. Ne tekevät sen puolestasi ilmaisena palveluna”, Fisher lataa CNNMoney-lehdelle.

Eivätkä jatkuvasti median huomion kohteena olevat uhat ole välttämättä niin suuria uhkia kuin mitä media antaa ymmärtää.

Fisher ottaa esimerkin Kreikan taloudesta. Sijoittajat pelkäävät Kreikan ajautuvan maksukyvyttömyyteen ja sitä kautta ulos euroalueesta.

Mutta Kreikan vaikeudet ovat saaneet talousmediassa kenties kohtuuttoman painoarvon. Fisher huomauttaa nimittäin että Kreikan talous on samana suuruinen kuin amerikkalaisen autojätin General Motorsin vuosituotanto.

Eivätkä markkinat romahtaneet kun General Motors hakeutui konkurssiin vuonna 2009. Itse asiassa osakemarkkinat toipuivat loppuvuoden 2009.

Kreikan mahdollinen maksukyvyttömyys johtaisi Fisherin mukaan yhtä vähäiseen markkinareaktioon. Eivätkä taloudelliset tai geopoliittiset kriisit vaikuta yleisemminkään markkinoihin kovin paljon, Fisher painottaa. Vain viime vuosisadan maailmansodat järisyttivät osakemarkkinoita.

Kommentoi
Ylös
>