Johdannaiset

Sijoittaja, varo näitä sijoitustuotteita – ja pari verovinkkiä

sijoitustappiot-tulosvaroitus-052015

Sijoittajalle voi tulla yllätyksenä, että osa sijoitustuotteiden tappioista ei ole verotuksessa vähennyskelpoisia. Tästä voi tulla varsinkin aktiiviselle kaupankäyjälle kymmenien tuhansien eurojen menetykset.

Verottajan sivuilta löytyy seuraava ohje arvopaperien luovutusvoittojen verotukseen:

Muut johdannaissopimukset

Muihin johdannaissopimuksiin kuin säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteena oleviin optioihin ja termiineihin ei sovelleta luovutusvoiton verotusta koskevia säännöksiä.

Muusta johdannaissopimuksesta saatu voitto on veronalaista pääomatuloa, mutta tappio tai menetys ei ole verotuksessa vähennyskelpoinen. Tällaisia muita johdannaissopimuksia ovat esimerkiksi erilaiset OTC-johdannaiset, joiden kohde-etuutena voi olla arvopaperi, korko, valuutta tai hyödyke, CFD-tuotteet (hinnanerosopimukset) sekä Euroopan talousalueen ulkopuolisella markkinalla kaupankäynnin ja selvityksen kohteena olevat johdannaissopimukset.

Käytännön esimerkkejä tappioista, jotka eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia

  1. Sijoittaja ostaa kaksi listaamatonta warranttia, joista toisesta tulee 2000 euroa voittoa ja toisesta 2000 euroa tappiota, hän maksaa 2 000 euron voitosta verot, eikä saa vähentää tappiota verotuksessa. Sijoittajan sijoitustoiminnan tulos on 0 euroa, mutta hän maksaa 600 euroa veroa. Nettotulos on siten -600 euroa.
  2. Sijoittaja käyttää ulkomaista välittäjää ja ostaa Nokian osakkeita. Välittäjä käyttää CFD-tuotteita, jotka ovat esimerkiksi Tanskassa suosittuja. Sijoittaja ei omistakaan Nokian osaketta, vaan CFD-tuotteen. Sijoittaja myy Nokia-CFD:t tappiolla, mutta ei saa vähentää tappioita verotuksessa.
  3. Sijoittaja ostaa Euroopan talousalueen ulkopuoliselta markkinalta esim. USA:sta option, jolla suojaa salkkua hinnanlaskulta. Markkina jatkaa nousua ja optio erääntyy arvottomana. Sijoittaja ei saa vähentää option tappiota verotuksessa, koska optio on listattu Euroopan talousalueen ulkopuolella.

Toimi näin ennen kuin ostat johdannaisia

  1. Selvitä liikkeeseenlaskijalta, välittäjältä tai meklarilta ennen johdannaisten ostamista, ovatko sijoitustuotteen tappiot verotuksessa vähennyskelpoisia
  2. Perusta sijoitusyhtiö. Sijoitusyhtiön verotuksessa kyseisten tuotteiden tappiota ovat vähennyskelpoisia.

Sijoittajan muut verovinkit

  1. Muista vähentää sijoittaja.fi:n jäsenyysmaksu pääomatuloista kohdassa Tulonhankkimiskulut pääomatuloista.
  2. Tiesitkö, että esimerkiksi sijoitustoiminnan pääomatuloista voi saada myös työhuonevähennyksen. Työhuonevähennyksen määrä riippuu siitä, onko tulonhankkimistoiminta päätoimista vai onko kyse vain satunnaisten sivutulojen hankkimisesta. Sivutulojen hankkimisesta saa 410 euron tai 205 euron vähennyksen.
  3. Jos vuokra-asuntosi on vuokrattu kalustettuna, voit tehdä vuokratuloista kalustevähennyksen, joka on enintään 60 euroa vuodessa.
  4. Unohditko laittaa kaikki vähennykset veroilmoitukseen? Veroilmoitusta voi täydentää jälkikäteen.

Artikkeli julkaistu alunperin Sijoittaja.fi-sivustolla 8.5.2015.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös