Kumppaniblogit

Laatu ratkaisee, mutta älä maksa liikaa

Tällaisen päivänä, kun osakehinnat ovat selkeässä laskussa, haluan muistuttaa laadun tärkeyttä ostokriteerinä.

On hassua ostaa osaketta vain halventuneen hinnan vuoksi. Kuten lukijoille on tullut selväksi, niin tykkään luennoida periaatteista ja sijoitusfilosofiasta. Tällä kertaa yritän tarjota myös konkreettisia esimerkkejä.

Oman arvioni mukaan IBM on hyvä bisnes, mutta yleisestä hintatasosta poikkeavasti myös sen hinta on edullinen (#155$). Minulla on jo runsaasti yhtiön osakkeita, mutta saatan silti ostaa tänään lisää. Jos laatu on oman arvion mukaan hyvä ja hinta edullinen, niin odottamista on vaikeaa järkisyin perustella. Toki jokaista sijoituspäätöstä tulee edeltää oman sijoitussalkun kokonaistilanteen tarkastelu.

Svenska Handelsbanken on laadultaan hyvä bisnes, mutta hinta on pienestä laskusta huolimatta yhä liian kallis. Osakkeen pitäisi laskea vielä noin 25 prosenttia nykytasolta, jotta se täyttäisi omat kriteerini hyvänä sijoituskohteena.

Uutena bisneksenä harkitsen Whole Foods Marketsiin sijoittamista. Yhtiö on minulle vanha tuttu, mutta kurssilasku on tuonut hinnan taas järkevälle tasolle. Luomukauppojen kilpailu on kiristynyt ja Whole foodsin maine on saanut kolhuja. Hinnan arviointi on aina vaikeaa, koska bisneksen tulevaisuus määrittää sen, kuinka paljon siitä tänään kannattaa maksaa. Fiksu sijoittaja ei usko optimistisimpiin kasvulaskelmiin, vaan jättää hinnassa tilaa myös yllätyksille. Whole foods on lähellä järkevää arvostusta, mutta hinnan laskun jatkaessa aion sijoittaa yhtiöön.

Sijoittaminen on siitä mukava harrastus, että siinä yksinkertainenkin ihminen (kuten minä) voi saavuttaa hyviä tuloksia. Niin yksinkertaista sijoittaminen ei kuitenkaan ole, että yhtä ostokriteeriä (esim. hintaa) tuijottamalla erottuisi massasta edukseen. Sijoittaja tarvitsee arvion sekä hinnasta että laadusta. Näiden molempien saaminen kohdalleen ei ole helppoa nykyisessä korkoympäristössä (eli hyvät yhtiöt ovat lähes poikkeuksetta täyteen arvoon arvostettuja).

Vaikeudesta huolimatta jatkan etsimistä. Yritän välttää maksamasta hyvästä bisneksestä liikaa ja olla sijoittamatta huonoon bisnekseen, vaikka hinta näyttäisi halvalta. Yksinkertaista, mutta niin vaikeaa.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös