Markkinakommentit

Nordea: ”Tuloskaudesta hapan sivumaku”

Pörssiyhtiöiden toisen vuosineljännes on ollut Nordean mukaan hieman odotettua heikompi.

Helsingin pörssin osalta tuloskausi alkaa olla loppumetreillä, ja takana jo suurin osa suurten ja keskikokoisten yhtiöiden tulosraporteista.

Nordean mukaan liikevaihtojen osalta 88 prosenttia yhtiöstä on vähintään yltänyt odotuksiin, mutta tuloskehityksen osalta markkinoiden odotukset olivat liian korkealla. ”Tulosten puolella 44 % yhtiöistä on nimittäin jäänyt analyytikoiden konsensusennusteista. Ohjeistusten puolella 75 % yhtiöistä ei ole tehnyt muutoksia, mutta tässä vaiheessa vuotta määrän pitäisikin olla matala. Siten ohjeistuksiaan muuttaneiden yhtiöiden määrää voidaan pitää jopa hieman korkeahkona”, pankki toteaa markkinakommenteissaan.

Vaikka tulokset ovatkin jäämässä odotuksista, on huomattava, että kehitys niin liikevaihtojen kuin euromääräisten tulostenkin osalta on Nordean mukaan yhä oikeansuuntainen. ”Jos katsotaan niitä seurannassamme olevia yhtiöitä jotka ovat jo julkaisseet tuloksensa, niin yhteenlasketut liikevaihdot ovat kasvamassa vajaat 3 % viime vuodesta ja liikevoitot ilman kertaeriä lähes 13 %. Tuloskasvua tarvitaan, sillä ilman sitä osakkeiden nousun kestävyys asettuu muuten varsin nopeasti kyseenalaiseksi.”

Nordean laskelmissa eivät ole mukana Ruotsissa päälistatut yhtiöt eikä Neste, jonka lukujen vertailukelpoisuutta sekoittaa vuosineljänneksen aikana suoritettu mittava huoltoseisokki Porvoon Sköldvikin jalostamolla.

Sektoreiden sisällä on suuria eroja. Nordean mukaan esimerkiksi Stora Enson tulos oli pettymys, kun taas UPM-Kymmenen luvut olivat vahvoja. Samoin konepajojen välillä nähtiin yllätyksiä laajalla skaalalla niin hyvässä kuin huonossa.

Kotimarkkinayhtiöillä on edelleen vaikeaa. ”Monien yhtiöiden osalta vertailuluvut viime vuodelta ovat jo varsin matalia, eli tilanne on jossain määrin tasaantumassa. Viitteitä paremmasta ei kuitenkaan vielä ole näkyvissä. Monen yhtiön viestien perusteella Euroopan talous näyttäisi elpyvän, tosin hyvin hitaasti”, pankki arvioi.

Kommentoi
Ylös
>