Markkinakommentit

Varovaista etenemistä markkinoiden toipuessa

Maailman osakemarkkinoille lokakuu on vahvin kuukausi neljään vuoteen.

Varainhoitoyhtiö Pictet Asset Managementin mukaan suurimpien keskuspankkien elvytyssuunnitelmat lievensivät huolia maailmantalouden kasvusta ja Yhdysvaltain mahdollisen koronnoston vaikutuksista.

Nousu vei S&P500- ja Eurofirst 300 -indeksit plussan puolelle tänä vuonna. Sykliset osakesektorit nousivat yli kymmenen prosenttia dollarimääräisesti, ja energia- ja raaka-aineosakkeet johtivat markkinoiden nousua. Julkisten palvelujen ja terveydenhuollon kaltaiset defensiiviset sektorit nousivat vähiten.

Keskuspankit anteliaina

Pictetin mukaan keskuspankkien anteliaisuudesta eivät hyötyneet vain kehittyneiden markkinoiden osakkeet. Myös kehittyvien markkinoiden osakkeet ja joukkolainat sekä high yield -lainat nousivat kuun loppuun mennessä jyrkästi. 

Vaikka Yhdysvaltain keskuspankki julkaisi yllättävän myönteisen mielipiteen korkojen nostamisesta lokakuun lopun kokouksessaan, markkinat kuuntelivat enemmän muiden maiden päättäjien korkoja suitsevia näkemyksiä.

Päiviä ennen Yhdysvaltain keskuspankin julkistusta Euroopan keskuspankki vahvisti, että Yhdysvallat ja euroalue ovat lähtemässä eri suuntiin rahapolitiikassaan. Pääjohtaja Mario Draghi vihjasi lisäelvytyksestä deflaatiopaineiden vastapainoksi.

Samaan aikaan Ruotsin keskuspankki laajensi määrällisen keventämisen ohjelmaansa 50 prosentilla. Kiinan kansanpankki leikkasi korkoja kuudennen kerran 12 kuukauden aikana tukeakseen kasvua. Se laski viitekorkoa 25 korkopistettä 4,35 prosenttiin ja kaupallisten pankkien varantosuhdevaatimuksia 50 korkopistettä.

Euroopassa ja Aasiassa ehkä toteutettava elvytys jätti varjoonsa Yhdysvaltain keskuspankin varoituksen mahdollisesta korkojen nostosta joulukuussa. Yhdysvalloissa korot jätettiin ennalleen äänestyksen jälkeen, mutta nosto on taas pöydällä joulukuussa, koska maailman tapahtumien riskejä taloudelle pidettiin vähäisinä.

Eurooppa ja Japani edelleen houkuttelevia osakemarkkinoilla

Rahapolitiikkojen eriytyminen maailmassa näkyi korkomarkkinoilla. Euroalueella Italian ja Espanjan kaksivuotisten joukkolainojen tuotto laski negatiiviseksi ensimmäistä kertaa, ja Saksan kaksivuotisten joukkolainojen tuotto putosi alimmilleen -0,32 prosenttiin. Yhdysvalloissa taas valtionlainat lähtivät nousuun. Kymmenvuotisen valtionlainan tuotto kohosi 2,1 prosenttiin.

Valuuttamarkkinoilla Yhdysvaltain dollari nousi euroa vastaan mutta laski moniin kehittyvien markkinoiden valuuttoihin verrattuna.

Vaikka markkinat ovat toipuneet kesän myllerryksestä, ei Pictet ole vielä lisännyt riskiä salkuissaan – varainhoitoyhtiö odottaa merkkejä tulosnäkymien parantumisesta.

Pictet suosii edelleen Eurooppaa ja Japania, joissa arvostukset ovat vieläkin houkuttelevia ja yritysten tulosnäkymät ovat valoisimpia.

Varainhoitoyhtiö pitää kohtuullisen painon syklisissä sektoreissa, sillä kertakulutushyödykkeet näyttävät kalliilta. Finanssialan osakkeet ovat hyötyneet Yhdysvaltain korkojen nostosta.

Pictet vähentää sijoituksia euromääräisiin valtionlainoihin arvostussyistä, mutta sijoittaa lisää kehittyvien markkinoiden yrityslainoihin.

Kommentoi
Ylös
>