Makrotalous

Deflaatio on myrkkyä osakemarkkinoille

Taalerin päästrategin mukaan yritysten tuloksille deflaatio ja taantuma ovat pahinta myrkkyä, ja maailmantalous tarvitsee nyt lisäelvytystä keskuspankeilta.

Alkuvuoden osakemarkkinoiden laskun taustalla on erityisesti Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka, arvioi päästrategi Tuomas Komulainen markkinakatsauksessa.

Keskuspankkien liian kireä rahapolitiikka on johtanut liian alhaiseen inflaatioon ja lähes hintojen laskuun globaalisti. ”Velkaantunut maailmantalous ei kestä hintojen laskua ja heikkoa talouskehitystä”, Komulainen lataa.

Komulaisen mukaan Kiinassa yritykset tottuivat pitkään, että nimellinen talouskasvu (reaalinen kasvu + inflaatio) on 15 – 20 prosenttia vuodessa. ”Tällaisessa ympäristössä lisävelkaantumisen voi hoitaa helposti, mutta nyt Kiinassa nimellinen talouskasvu on vain n. 5 – 7 %. Monella perustoimialalla on jo vaikeuksia hoitaa velkojaan.”

Länsimaissa tilanne on Komulaisen mukaan hieman parempi, mutta kyllä inflaatio on liian alhaista ja velkaantuminen liiallista koko maailmassa. Yhdysvalloissa inflaatio on nyt 0,7 %, euroalueella 0,2 % ja Kiinassa 1,6 % vuositasolla.

”Eli kaikki isot keskuspankit ovat epäonnistuneet inflaatiotavoitteessaan”, Komulainen toteaa.

Komulaisen mukaan nykyisestä tilanteesta saadaan myös taantuma aikaan, kun yrityslainamarkkinat ovat kiristymässä. ”Keskuspankit ovat myöhässä ja riskilisien nousu tulee lähikuukausina iskemään myös reaalitalouteen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.”

Deflaatio on vaarallinen tilanne yritysten kannalta. Yritysten tuloksille deflaatio ja taantuma ovat pahinta myrkkyä, kun sekä lopputuotteiden hinnat että volyymit laskevat, Komulainen varoittaa.

”Maailmantalous, yrityslainamarkkinat ja osakemarkkinat tarvitsevat lähiviikkojen aikana lisäelvytystä keskuspankeilta.”

Komulaisen mukaan kaikkein eniten maailmantalous tarvitsisi korkojen tai pankkien reservivaatimuksen laskua Kiinassa. ”Käsittämättömästi Kiinan keskuspankki (PBOC) ei ole tätä vielä tehnyt.”

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös