Indikaattorit

Talousdata painaa jenkkimarkkinoita, pelkokerroin nousussa

USA:n palvelusektorin notkahdus on antanut markkinoille syyn pessimismiin, arvioi Nordea.

USA:n palvelusektorin luottamuksen selkeä lasku oli pettymys markkinoille, sillä pisteluku painui tammikuussa 55,8 pisteestä 53,5 pisteeseen.

Yleisenä odotuksena oli vain hienoinen lasku, mutta pudotus osoittautuikin yllättävät laaja-alaiseksi, arvioi Nordea aamukatsauksessaan. Alaindekseistä alaspäin tulivat uudet tilaukset, nykyinen aktiviteetti sekä työllisyys.

Yhdysvaltojen tehdasteollisuuden vaikeudet ovat olleet jo pidemmän aikaa tiedossa, mutta palvelusektorin notkahdus antoi markkinoille lisäsyyn olla entistä pessimistisempi.

Nordean mukaan palvelusektorin luottamuslukujen merkitys on korostunut, koska markkinoilla on tällä hetkellä epäilyksiä USA:n talouden hidastumisesta. ”Talousluvut ovatkin laskeneet suhteessa odotuksiin jo syyskuusta lähtien”, pankki toteaa.

Sijoittajien hermostuneisuus näkyi eilen markkinoilla. S&P 500 –indeksi laski 1,42 prosenttia ja teknologiaindeksi Nasdaq 1,82 prosenttia. USA:n osakefutuurit ovat jatkaneet tänään laskuaan.

Synkistely näkyy myös markkinoiden pelkokertoimessa eli VIX-indeksissä, joka pomppasi ylös peräti 11 prosenttia eilen. VIX on noussut helmikuun aikana jo 29 prosenttia.

VIX-pelkokerroin-kurssi-022016

Yhdysvaltojen omien talouslukujen lisäksi markkinoilla hermoillaan Kiinan kasvun hidastumisesta ja öljyn hinnanlaskusta.

Nordean mukaan epävarmuuden kasvu on johtanut siihen, että odotukset Fedin koron nostoista ovat hiipuneet entisestään.

”Markkinat hinnoittelevat noin 50 prosentin todennäköisyyttä, että Fed ei nosta tänä vuonna kertaakaan. Eilen varovaisuutta korostivat palvelusektorin luottamuslukujen lisäksi New York Fedin johtaja, William Dudleyn lausunnot. Hänen mukaansa globaalin talouden hidastuminen sekä dollarin vahvistuminen voivat haavoittaa USA:n talouden kehitystä, joten keskuspankin on syytä olla varuillaan.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös