Osakeanalyysit

Pihlajalinna saa ostosuosituksen – osakkeen nousuvara lähes 50%

OP Pohjolan mukaan sijoittajat ovat ylireagoineet hallituksen lakialoitteeseen rajoittaa kuntien suuria investointeja ulkoistuksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtiovarainministeriö kertoivat viime perjantaina valmisteilla olevasta väliaikaisesta laista, jonka tavoitteena on rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien suuria investointeja kuten sairaalakiinteistöjen rakentamista tai kokonaisulkoistuksia.

Ministeriöiden ilmoitus johti välittömästi Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan Pihlajalinnan osakkeen rajuun kurssilaskuun. Sijoittajat tulkitsivat lakivalmistelun heikentävän Pihlajalinnan kasvupotentiaalia kuntasektorilla.

Tänään Pihlajalinnan osake laski lähes 10 prosenttia, ja perjantaista lähtien kurssi on laskenut jo 23 prosenttia.

Pihlajalinna ilmoitti tiedotteessaan, ettei se usko valmisteilla olevalla lailla olevan vaikutusta yhtiön voimassa oleviin kuntaulkoistussopimuksiin taikka niiden jatkuvuuteen, eikä voimassaolevien ulkoistussopimusten mahdollisiin optiolaajentumisiin.

”Ministeriön perjantaina 5.2.2016 antamassa tiedotteessa todetaan myös, että tuottavuutta parantavat ja muut tarkoituksenmukaiset investoinnit turvataan myös jatkossa”, Pihlajalinna toteaa.

Enemmistöhallituksen seurauksena lain voimaantulo on todennäköinen, OP Pohjola toteaa aamukatsauksessaan.

Siitä huolimatta pankilla riittää uskoa Pihlajalinnaan.

”Lakialoite on väistämättä negatiivinen Pihlajalinnalle, mutta ei muuta myönteistä näkemystämme yhtiöstä”, OP toteaa. Pankki uskoo edelleen, että sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus- ja laatuongelmaa ei kyetä ratkaisemaan julkisen sektorin hallinnollisilla ratkaisuilla, vaan keskeinen tekijä on yksityisen sektorin toimijoiden tuottamat uudet palvelumallit.

OP:n mukaan Pihlajalinna on osoittanut saavuttavansa merkittäviä säästöjä kunnille uudentyyppisten palvelurakenteiden avulla samalla kun potilaiden ja työntekijöiden tyytyväisyys on kasvanut.

Hyvät tulokset kokonaisulkoistuksista on todennäköisesti käynnistänyt useita neuvotteluja etenkin pienempien kuntien kanssa, OP toteaa.

Lisäksi 20 sairaanhoitopiirin  muutos 15 sote-alueeksi on OP:n mukaan ilmeisesti kiihdyttänyt investointeja kun kaikki nykyiset piirit haluavat säilyttää palveluinfransa.

OP:n nykyiset tulosennusteet sisältävät ainoastaan jo sovitut kokonaisulkoistukset, joita mahdollinen laki ei luonnollisesti koske.

OP:n tavoitehinta Pihlajalinnan osakkeelle on nykyisillä tulosennusteilla19 euroa. Pankki pitää Pihlajalinnan kurssireaktiota väliaikaisen lain valmisteluun ylireagointina ja suositus nousee Osta-tasolle aiemmasta Lisää-tasosta.

Maanantain kurssinoteerauksella ja OP:n tavoitehinnalla osakkeessa olisi siis peräti 47 prosentin nousuvara.

Pihlajalinna-osakekurssi-022016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös