Sijoitusideat

Markkinakorot pohjamudissa – yrityslainat tarjoavat parempaa tuottoa

Valtionlainat eivät tarjoa enää korkosijoittajalle houkuttelevaa tuottoa. Sen sijaan yrityslainoissa tilanne on toinen.

Markkinakorot ovat painuneet kaikkialla teollisuusmaissa poikkeuksellisen alas. Esimerkiksi Saksan 10-vuoden valtionlainan korko on enää 0,23 prosenttia. Markkinakoroissa 12 kuukauden euribor on jo negatiivinen -0,005 prosenttia.

Pitkien korkosijoitusten tuotto-riski-suhde onkin erittäin heikko, arvioi Evlin seniorisalkunhoitaja Tanja Wennonen-Kärnä blogissaan.

Mistä korkosijoittaja siis voisi löytää tässä tilanteessa tuottavia sijoituskohteita?

Wennonen-Kärnä liputtaa yrityslainojen puolesta. ”Tässä tilanteessa valtion velkakirjoja lyhyemmän korkoriskin omaavat yrityslainat ovat mielestäni mielenkiintoinen vaihtoehto”, seniorisalkunhoitaja toteaa.

Wennonen-Kärnän mukaan eurooppalaiset high yield -markkinat, eli heikomman luottoluokituksen omaavien yritysten liikkeeseen laskemat korkopaperit, tuottanevat erittäin hyvin. ”Reilun viiden prosentin tuottotaso on Euroopassa vertaansa vailla. Koska high yield -markkinat seuraavat osakemarkkinoiden liikkeitä, tämän vuoden tuotto on ollut toista prosenttia pakkasella alkuvuoden levottomuuksien vuoksi.”

Tarvittaessa sijoittaja voi vähentää korkoriskiä ja sijoittaa matalamman tuotto-odotuksen omaaviin lyhyisiin yrityslainoihin, Wennonen-Kärnä neuvoo. ”Niissä markkinakorkojen liike on vaimea, eikä yritysten riskisyys lyhyestä juoksuajasta tuota päänvaivaa.”

Vieläkin parempaa tuottoa korkosijoittaja voi saada rapakon takaa – tosin suuremmalla riskillä.

USA:n high yield -markkinat ovat Wennonen-Kärnän mukaan likvidit yli tuhannen liikkeeseenlaskijan, reilun kahden tuhannen yrityslainan sekä yli 1,2 triljoonan dollarin markkinakoollaan.

”Amerikkalaiset yrityslainat tarjoavat eurooppalaisia yrityslainoja vielä houkuttelevampia tuottoja. Tuottotaso on yhdeksässä prosentissa, joten markkinat tarjoavat merkittävää hyvitystä lisääntyneistä arvonvaihteluista ja maksuvaikeuksista.”

Wennonen-Kärnän mukaan monen yrityksen keskittyminen kotimarkkinoihin ja terveellä taserakenteella toimiminen vähentää riskejä.

Salkunhoitajan mukaan alkuvuoden negatiivinen tunnelma johtuu energiasektorin suuresta markkinapainosta ja öljyn hinnan laskusta.  ”Toiselle valuutta-alueelle mentäessä on muistettava valuutan tuoma lisäriski tai sijoitettava valuuttasuojattuun vaihtoehtoon.”

Yrityslainojen mielenkiintoa lisännee korkospreadin kasvu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yrityslainojen ja vähäriskisten valtionlainojen korkoero on ollut reippaassa nousussa.

Piensijoittaja voi sijoittaa yrityslainoihin kustannustehokkaasti yrityslaina-ETF:n avulla. Esimerkiksi tästä linkistä löytyy iso liuta yrityslaina-ETF.ä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös