Yritysuutiset

Nokian Renkaat manipuloinut rengastestien tuloksia – osakekurssi syöksyy

Pörssiyhtiö Nokian Renkaat on vuosia manipuloinut talvi- ja kesärenkaiden testituloksia, kertoo Kauppalehti.

Manipulointi paljastui yhtiön henkilöstön sähköposteista, KL kertoo.

Kauppalehden mukaan sähköpostien perusteella maailman kannattavin rengasvalmistaja lähettää lehtitesteihin modifioituja ja paranneltuja testirenkaita, joita ei edes valmisteta. Testirenkaat tuotettiin tavallista paremmista materiaaleista, ja niiden pintarakenteista tehtiin kestävämpiä. Paranneltujen renkaiden tuottaminen normaalisti ei olisi kannattavaa.

Tavoitteena yhtiöllä on parannelluin renkain voittaa lehtitestit, jotka tukevat Nokian Renkaiden brändimielikuvaa, hintapositiota ja osakkeen kurssia.

Kauppalehden saamien tietojen mukaan modifioidut renkaat tuotettiin paremmista materiaaleista ja niiden pintarakenteista tehtiin ratkaisevasti normirenkaita pitävämpiä. ”Modifioidut testivoittajat olivat niin hyviä, ettei niiden normaali tuottaminen olisi edes kannattanut”, KL toteaa.

Jatkuvan testimanipulaation syynä on ollut tietenkin raha. Testituloksilla on suuri merkitys Nokian Renkaiden osakkeen kurssikehitykseen sekä johdon palkitsemiseen rakennettuihin optio-ohjelmiin.

”Sähköpostien perusteella kuluttajia on harhautettu, jotta optiot tuottaisivat rahaa haltijoilleen.”

Nokian Renkaiden osakekurssi lähti heti jyrkkään syöksyy. Tänään noin klo 12.20 osakekurssi oli yli kuusi prosenttia laskussa.

Nokian-Renkaat-osakekurssi-022016

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös