Talouden trendit

Hurja ennuste: Tietokoneet ottavat ylivallan vuonna 2029

Tulevaisuustutkijan mukaan robottien vallankaappaus tapahtuu yllättävällä tavalla.

Matrix-tekoäly-robotiikka-tulevaisuus-nanorobotit-032016

Kuva: Jakob Breivik Grimstveit

Tulevaisuustutkijan mukaan robottien vallankaappaus tapahtuu yllättävällä tavalla.

Amerikkalainen palkittu tulevaisuustutkija ja Googlen tutkimusjohtaja Ray Kurzweil ennustaa tietokoneiden saavuttavan ja ylittävän ihmisen älykkyyden vuonna 2029, kertoo CNNMoney.

Kurzweil, jota pidetään yhtenä maailman tämän hetken tärkeimmistä tuotekehittäjistä, on osannut ainakin tähän asti ennustaa teknologian kehitystä hämmästyttävän hyvin. 90-luvulla hän teki 147 ennustetta vuodelle 2009. Vuonna 2010 hän tarkisti ennustustensa toteutumisen ja laski 86 prosenttia niistä toteutuneen.

Kurzweil esimerkiksi ennusti, että vuonna 2009 ihmiset käyttäisivät pääasiassa kannettavia tietokoneita ja internet-yhteyksissä käytettäisiin pääosin langatonta yhteyttä.

Ihmisten ja tietokoneiden valtataistelun oleellinen kulminaatiopiste on Kurzweilin mukaan yllättävä – tietokoneet ottavat ylivallan sitten kun ne kykenevät osoittamaan tunteita ja persoonallisuutta.

”Kun puhun tietokoneiden saavuttavan ihmisten älykkyyden tason, en tarkoita loogista päättelykykyä”, Kurzweil kertoi maanantaina New Yorkissa. Tulevaisuuden tutkijan mukaan ihmisen älykkyyden oleellisin piirre on kyky tunteiden näyttämiseen.

Tekoäly ei synny ihmisaivoista erillisenä, vaan sen osana. Ihmisistä tulee hybridejä, ihmisen ja robotin yhdistelmiä.

Kurzweil uskoo että tulevaisuudessa ihmisäly yhdistetään tietokoneälyyn. Tämä tapahtuu esimerkiksi siten että ihmisaivoihin liitetyt ”nanorobotit” (eng. nanobots) yhdistävät aivot internetiin ja pilvipalveluihin. Tällöin ihmiset voivat ladata netistä tietoja ja taitoja aivoihinsa.

”Ajattelumme muuttuu biologisen ja ei-biologisen ajattelun yhdistelmäksi”, Kurzweil kuvailee. Mitä pidemmälle nanorobotteja kehitetään, sitä enemmän ei-biologinen puoli ottaa ajattelussamme vallan.

Vallankaappaus ei siis tapahdu kaduilla vaan aivoissamme!

Eikä tässä vielä kaikki. Tulevaisuustutkijan mukaan on mahdollista, että nanorobottien ansiosta ihmisille syntyy uusia aisteja.

Kurzweil uskoo myös, että nanorobotit eivät tule olemaan vain rikkaan eliitin mahdollisuus laajentaa ymmärrystään, vaan markkinatalouden rautainen logiikka puristaa hinnat niin alas että nanoroboteista tulee massatuote.

Ehkä Matrix-elokuvien tulevaisuudenkuva on realistisempi kuin Terminator-elokuvien.

Kommentoi
Ylös
>