Markkinakommentit

Tuloskehitys, pankkisektori, Kiina…osakemarkkinoilla nyt useita uhkia

katastrofi-osakekupla-kurssiromahdus-032016

Osakkeiden arvostukset eivät ole ongelma osakemarkkinoille vaan yritysten tulossyklin heikkeneminen, arvioi FIM:n päästrategi.

FIM:n Vesa Engdahlin mukaan koko vuoden 2016 tuloskasvuennusteiden kehityksessä pohjaa ei ole vielä nähty, vaan alamäki jatkuu uskoakseni ainakin kesään saakka.

Päästrategin mukaan sama tuloskasvuennusteiden lasku on meneillään myös Euroopan ja Suomen pörssilistatuissa yhtiöissä. ”Kaiken kaikkiaan vaikuttaa, että keskeisillä markkinoilla yhtiöiden tulossykli on saavuttanut tai saavuttamassa huippunsa”, Engdahl toteaa FIM:n markkinakommenteissa.

Tuloskehityksen lisäksi markkinoilla on nyt useita makrotalouden huolia.

Euroalueella huolena on pankkien tilanne. Engdahlin mukaan tiettyjen euroalueen maiden – erityisesti Italian – pankkisektorin heikko tila on herättänyt viime vuosikymmenen lopun finanssikriisin muistot henkiin.

Lisäksi epäilykset EKP:n mahdollisuuksiin toimia vuodesta toiseen pelastavana enkelinä ovat lisääntyneet.

”Nyt ei ole vuosi 2008, mutta eurooppalaisilla pankeilla on ongelmansa, eikä tilanne ole riskiä vailla. Samalla usko ja luottamus keskuspankkien kaikkivoipaisuuteen ovat murentuneet, eikä markkinoilla olla enää varmoja, ovatko keskuspankit halukkaita tekemään mitä tahansa markkinoiden pelastamiseksi – Mario Draghin ”whatever it takes” -lupaus on kokenut inflaatiota”, Engdahl toteaa.

Myös yrityslainojen riskilisät, joita voidaan pitää hyvänä talouden lämpömittarina, ovat kasvaneet. Engdahlin mukaan riskilisien leviäminen ja luottoympäristön tiukentuminen nostavat yritysten rahoituskustannuksia uhaten tuoda talouden noususyklin tiensä päähän.

Eikä tässä vielä kaikki. Sitten on vielä Kiina.

Engdahlin mukaan Kiinassa on riskinä peräti neljä kuplaa: investointi-, kiinteistö- ja velkakupla sekä osakkeiden arvostuskupla.

Kiinan talouskasvun jarrutus on ajanut osakemarkkinat viimeisen vuoden aikana ympäri maailmaa laskuun. ”Ilman uutisvirran merkittävää kohentumista pelkäämme, että laskupaine ei ole vielä poistumassa, vaan lähikuukausina osakemarkkinoiden pääsuunta on edelleen alaspäin”, Engdahl toteaa.

FIM alipainottaa tällä hetkellä osakkeita sekä riskisiä korkosegmenttejä, kuten yrityslainoja, korkean riskin yrityslainoja ja kehittyvien markkinoiden lainoja. FIM ylipainottaa puolestaan käteistä ja valtionlainoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös