Oma talous

Veronmaksajat laski: Keskituloisen ostovoima alenee 230 euroa

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan keskituloisten ostovoima alenee selvästi ensi vuonna kilpailukykysopimuksen vuoksi.

Hallituksen kehysriihen ja työmarkkinoiden kilpailukykysopimuksen muutokset kiristävät ansiotulojen verotusta ensi vuonna. Esimerkiksi keskituloisen 3 295 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti nousee 31,1 prosentista 31,5 prosenttiin, Veronmaksajain Keskusliitto toteaa tiedotteessaan.

VK:n mukaan nettopalkan ostovoima laskee selvästi vuonna 2017. Keskituloisen palkansaajan ostovoima alenee 0,8 prosenttia. Tämä tarkoittaa keskituloisen palkansaajan ostovoiman leikkautumista noin 230 eurolla ensi vuonna.

Näissä Veronmaksajain Keskusliiton arvioissa on hallituksen kehysriihen ja työmarkkinoiden kilpailukykysopimuksen verolinjausten lisäksi huomioitu arvioidun ansio- ja hintakehityksen vaikutukset veroihin ja ostovoimaan. Laskelmassa ansiotason oletetaan nousevan keskimäärin 0,8 prosenttia ja hintatason 1,0 prosenttia vuonna 2017.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää kehysriihessä syntynyttä kokonaisuutta yllätyksettömänä. Hän odottaa hallituksen keventävän palkkaveroja myöhemmin, kunhan työmarkkinaratkaisut ensin selviävät.

“Hallituksen myönteisen työmarkkinasovun tueksi lupaamalle veroporkkanalle on tässä tilanteessa erityisen suuri tarve. Sen avulla on mahdollista torjua palkansaajia lähivuosina uhkaava verotuksen tuntuva kiristyminen ja ostovoiman aleneminen.”

 

Kulutusverotukseen nyt päätetyt muutokset ovat vähäisiä. Makeisveron poistumisen kompensoiminen polttoaineveroa korottamalla nostaa bensan litrahintaa parilla sentillä.

Hallituksen alun perin linjaamat neljän miljardin euron säästötoimet ovat jääneet vaillinaisiksi muun muassa inflaation hidastumisen takia, Veronmaksajat toteaa. On hyvä, että hallitus kattaa vajeen korvaavilla säästöillä valtion menoissa, eikä verotusta yleisesti kiristämällä.

“Hallitusohjelman mukainen pidättäytyminen verotuksen yleisestä kiristämisestä myös uusissa sopeutustoimissa lisää hallituksen talous- ja veropolitiikan uskottavuutta”, Lehtinen katsoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös