Asunnot ja kiinteistöt

Kaupungistumiskehitys ravisuttaa Suomen asuntomarkkinoita – nämä yhtiöt hyötyvät

Helsinki-muuttoliike-042016

Muuttoliike Suomen kasvukeskuksiin on hurjaa. Muutamat pörssiyhtiöt hyötyvät muutoksesta.

Suomessa on käynnissä ennennäkemättömän voimakas muuttoliike maaseudulta kaupunkiseuduille.

Muuttoliike tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

”Taustalla on ihmisten ja työpaikkojen muuttaminen kasvukeskuksiin ja kaupunkeihin. Odotamme tämän kehityksen jatkuvan, sillä Suomen kaupungistumisaste on arviomme mukaan selvästi muita teollistuneita maita ja esimerkiksi Ruotsia jäljessä”, arvioi analyysitalo Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen artikkelissaan.

Asuntorakentajat ovat reagoineet muuttoliikkeeseen keskittämällä asuntotuotantoa kasvukeskuksiin, ja samalla Suomen asuntomarkkinat eriytyneet vahvasti taantuviin alueisiin ja kehittyviin kasvukeskuksiin, Kinnunen kiteyttää.

Peräti kaksi kolmasosaa Suomen kunnista oli muuttotappiokuntia vuosina 2002 – 2011.

Muuttoliike on vaikuttanut vahvasti asuntojen hintakehitykseen.

”Tämä asuntomarkkinoiden polarisoituminen on vahvistunut viimeisen 5-vuoden aikana ja asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan pääkaupunkiseudulla, kun muualla Suomessa asuntojen hinnat ovat keskimäärin pysyneet paikallaan”, Kinnunen toteaa.

Helmikuussa 2016 vanhojen asuntojen hintaero repesi uuteen ennätykseen. ”Keskimääräisten neliöhinnat ovat nyt lähes 2000 euroa korkeampia pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.”

”Odotamme asuntomarkkinoiden polarisoitumisen jatkuvan ja kehityksen korostuvan tulevaisuudessa erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä”, Kinnunen toteaa.

”Etenkin Helsingissä nykyinen asuntotuotanto jää arviomme mukaan selvästi väestönkasvusta ja tämä saattaa aiheuttaa nousupaineita asuntojen hinnoille tulevaisuudessa. Muuttotappioalueilla tullaan taas todennäköisesti näkemään lähivuosina voimistuvaa hintojen laskua, kun kysyntää on hyvin vähän tarjontaan nähden.”

Kinnusen mukaan nykyisestä kaupungistumiskehityksestä hyötyvät Inderesin mukaan ainakin rakennusyhtiöt SRV ja YIT asuntojen kysynnän kasvun kautta sekä Suomen Hoivatilat päiväkotien ja hoivakotien kysynnän kasvaessa.

”Kaupungistumisesta hyötyy osittain myös kasvukeskuksiin keskittynyt asuntosijoitusyhtiö Investors House.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös