Talouden trendit

Ruoan hinta laskee myös tänä vuonna

Ruoan hinnan laskusta voidaan kiittää kauppojen lisääntynyttä kilpailua, kertoo Pellervon Taloustutkimus.

Ruoan hinnan laskusta voidaan kiittää kauppojen lisääntynyttä kilpailua, kertoo Pellervon Taloustutkimus.

Ruoan hinnan lasku jatkuu, joskin viime vuotta hitaampana. PTT:n mukaan kehitys eroaa muusta kuluttajahintakehityksestä, koska yleinen hintataso kääntyy nousuun.

Lihan kuluttajahinnat laskevat tänä vuonna enemmän kuin muiden elintarvikkeiden. Maitotuotteiden hinnan lasku on hidastunut jo alkuvuodesta, mutta niiden hintataso jää silti selvästi viime vuotta edullisemmaksi. Viljatuotteiden ja leipien hinnat eivät tänä vuonna enää laske.

PTT:n mukaan elintarvikemarkkinoiden kilpailu on edelleen kireää, eikä kysynnän lievä kasvu vedä hintoja nousuun. Samaan aikaan ketjun kustannusten lasku on kuitenkin pysähtynyt. Elintarviketeollisuuden näkymät ovatkin lievästä kasvusta huolimatta edelleen vaisut.

Yksittäisten tuotteiden välillä hintakehityksessä on suuria eroja.

”Kauppojen lisääntynyt hintakilpailu johtaa siihen, että joidenkin tuotteiden hintamuutokset muodostuvat suuriksi, vaikka keskimääräinen hintakehitys onkin maltillisempaa”, kertoo tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

Kommentoi
Ylös
>