Makrotalous

Brexit ja kansanäänestyksen ongelma – suursijoittaja Soros varoittaa mustasta keskiviikosta

George-Soros-suursijoittaja-062016

Kuva: Heinrich-Böll-Stiftung

Suursijoittaja George Soros on huolissaan, ymmärtääkö Ison-Britannian kansa mahdollisen brexitin todelliset kustannukset valtiolle.

Sorosin mukaan Ison-Britannian kansan ei ymmärrä todellisia kustannuksia valtiolle jos brexit toteutuu äänestyksen myötä. Mahdollinen ero vaikuttaisi punnan arvoon, joka heijastuisi suoraan negatiivisesti valtion rahoitusmarkkinoille, investointeihin ja työllisyystilanteeseen.

Äänestyksen vaikutus punnan arvoon

Kesäkuun 23. päivänä pidettävän kansanäänestyksen tulos tulee vaikuttamaan punnan arvoon riippumatta lopputuloksesta.  Sorosin mukaan brexitin toteutuessa punnan arvo saattaisi heikentyä jopa yli 20 prosenttia. Tällöin valuutan arvo laskisi euron tasolle ja tätä kukaan ei haluaisi. Jos vastapainoksi Iso-Britannia päättää pysyä Euroopan-unionissa punta saattaisi jopa vahvistua.

Yleiset ennusteet valuutaan arvon suhteen ovat brexitin toteutuessa, että punta vajoaisi tasolle $1.25-$1.40 ja jos brexit ei toteudu punta vahvistuisi jopa yli $1,50 tasolle.

Vaikutukset Ison-Britannian talouteen

Brexitin toteutuessa ja punnan arvon romahtaessa Soros viittaa 1992 tapahtuneeseen mustaan keskiviikkoon, jolloin punnan arvo laski erittäin rajusti.

1992 tapahtuneen punnan romahtamisen seuraukset olivat Ison-Britannian kannalta pitkällä tähtäimellä suotuisat, mutta nyt Soros muistuttaa kansaa, että maailma on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana huomattavasti monimutkaisemmaksi rahoitusmarkkinoiden suhteen ja näin kriisit kärjistyvät helpommin ja nopeammin. On myös hyvä muistaa, että verraten vuonna 1992 tapahtuneeseen valuutan arvon laskuun, nyt ei ole käytössä järeintä asetta eli rahapolitiikkaa, koska korot ovat jo valmiiksi matalalla tasolla.

Valtio on nykyään enemmän riippuvainen ulkomaisesta pääomasta ja brexitin toteutuessa sillä olisi suorat negatiiviset vaikutukset ulkomaisen pääoman määrään, Soros muistuttaa.

George Sorosin mukaan brexitin toteutuessa muutamat ihmiset rikastuisivat todella paljon, mutta suurin osa äänestäjistä kärsisi lopputuloksesta. Soros myös tietää mistä hän puhuu viitaten vuonna 1992 tapahtuneeseen punnan arvon romahtamiseen, jolloin hän teki miljardin tuottoa lyöden vetoa punnan laskun puolesta.

Lähde: Bloomberg

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-20/soros-says-brexit-would-make-some-speculators-rich-voters-poor

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös