Asunnot ja kiinteistöt

Onko Suomessa asumistukikupla?

Asuntojen vuokrat ovat nousseet viime vuosina hurjasti.

Asuntojen vuokrakehitys on ollut hurjaa viime vuosina. Vuokrien nousu on vuodesta 2012 lähtien ylittänyt selvästi yleisen hintatason kehityksen.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 2,8 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,6 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 3,0 prosenttia.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,8 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat 1,1 prosenttia.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100, Lähde: Tilastokeskus

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100, Lähde: Tilastokeskus

Suomeen on syntymässä vaarallisen suuri asumistukikupla, pelkää HYPO:n toimitusjohtaja Ari Pauna.

Kuplan puhkeamispelkoja pyritään Paunan mukaan hillitsemään jatkuvilla vakuutteluilla vuokratasojen tulevasta taittumisesta.

”Onhan se hurja ”taittuminen”, jos vuokrat nousevatkin viime vuoden 3,6 prosentin sijasta vuosittain ”vain” 3,4 prosentilla seuraavat viisi vuotta inflaation ja markkinakorkojen pysyessä samaan aikaan nollan tuntumassa”, Pauna kirjoittaa kolumnissaan. ”Lähes kaikki ovat tästä kehityksestä herttaisen yksimielisesti huolissaan, mutta mitään ei tapahdu. Mediamaailmassa on paljon puhetta, reaalimaailmassa hyvin vähän tekoja.”

Paunan mukaan kohtuuhintaisen omistusasumisen lisääminen ja joustavat siirtymät eri hallinta- ja rahoitusmuodosta toiseen ja takaisin mahdollistavat samalla kohtuuhintaisen markkinaehtoisen vuokra-asumisen. ”Se toki tarkoittaa samalla sitä, että kaikkien vuokranantajien on tyydyttävä aiempaa merkittävästi alempiin tuottotasoihin ja sopeuduttava kilpailun jatkuvaan kiristymiseen.”

Kelan mukaan yleistä asumistukea saaneita ruokakuntia oli vuoden 2015 lopussa 246 400. Määrä on suurempi kuin koskaan ennen. Yleistä asumistukea saaneiden ruokakuntien määrä kasvoi edellisvuodesta peräti 20 prosenttia.

Entisen Vihreiden kansanedustajan Osmo Soinivaaran mukaan asumistuki nostaa vuokra-asuntojen hintoja. Soininvaaran mukaan valikoiva tuki on välttämätöntä, jotta myös pienituloiset saisivat katon päänsä päälle. Mitään järkeä sen sijaan ei ole Soininvaaran mukaan tukea tasaisesti kaikkia, koska se ei kohenna kenenkään asemaa asuntomarkkinoilla, vaan nostaa vain hintoja ja vuokria.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös