Raaka-aineet

Raakaöljyn hinta pomppasi

raaka-oljy-hinta-brent-laatu-092016
OPEC:n sopu nosti reippaasti öljyn hintaa. Nordea listasi hinnannousun hyötyjät ja kärsijät.

Raakaöljyn hinta pomppasi eilen lähes kuusi prosenttia kun öljyntuottajamaiden OPEC-järjestö pääsi alustavasti sopuun tuotantomäärien jäädyttämisestä. Järjestö sopi päivittäistä tuotantomäärää rajoitettavan 32,5–33 miljoonaan barrreliin.

Nordean mukaan OPECin osalta viimeaikojen askelmerkkejä on sotkenut öljynhinnan viime vuosien notkon ohella Iranin laajamittainen palaaminen öljymarkkinoille pakotteiden poistamisen myötä. Tämä on osaltaan pahentanut ylitarjontatilannetta.

”Öljysovun riemua kuitenkin rajoittaa se, että maakohtaisista tuotantomääristä on tarkoitus sopia vasta marraskuussa, jolloin neuvotteluihin on osallistumassa myös OPECin ulkopuoliset öljyntuottajat, kuten Venäjä. Lisäksi nyt sovittu taso on toki edelleen lähellä kaikkien aikojen ennätystuotantomääriä”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Öljyn hinnan nousulla on pohjoismaissa suurimmat vaikutukset Oslon pörssiin, jossa energiasektorin paino on merkittävä. Nordean osakesuosikkeja norjalaisyhtiöistä ovat energiasektorille erikoistunut sijoitusyhtiö Aker ASA sekä öljyesiintymien seismiseen tutkimukseen erikoistunut Petroleum Geo-Services.

Helsingin pörssistä löytyy sekä hyötyjiä että kärsijöitä öljyn hinnannoususta.

Epäsuorasti hinnannoususta hyötyviä ovat Nordean mukaan Venäjä-liitännäiset yhtiöt sekä offshore-investoinneista riippuvaiset Wärtsilä ja Cargotec. USA:n liuskeöljytuotannon mahdollinen vilkastuminen hyödyttäisi etenkin Kemiran öljykemikaaliliiketoimintaa.

Selkeimpiä kärsijöitä pankki löytää kuljetussektorilta, jossa polttoainekulujen mahdollinen nousu painaa kannattavuutta. Näitä ovat kotimaisittain etenkin Finnair ja Viking Line.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös