Raaka-aineet

Raakaöljyn hinta pomppasi

raaka-oljy-hinta-brent-laatu-092016
OPEC:n sopu nosti reippaasti öljyn hintaa. Nordea listasi hinnannousun hyötyjät ja kärsijät.

Raakaöljyn hinta pomppasi eilen lähes kuusi prosenttia kun öljyntuottajamaiden OPEC-järjestö pääsi alustavasti sopuun tuotantomäärien jäädyttämisestä. Järjestö sopi päivittäistä tuotantomäärää rajoitettavan 32,5–33 miljoonaan barrreliin.

Nordean mukaan OPECin osalta viimeaikojen askelmerkkejä on sotkenut öljynhinnan viime vuosien notkon ohella Iranin laajamittainen palaaminen öljymarkkinoille pakotteiden poistamisen myötä. Tämä on osaltaan pahentanut ylitarjontatilannetta.

”Öljysovun riemua kuitenkin rajoittaa se, että maakohtaisista tuotantomääristä on tarkoitus sopia vasta marraskuussa, jolloin neuvotteluihin on osallistumassa myös OPECin ulkopuoliset öljyntuottajat, kuten Venäjä. Lisäksi nyt sovittu taso on toki edelleen lähellä kaikkien aikojen ennätystuotantomääriä”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Öljyn hinnan nousulla on pohjoismaissa suurimmat vaikutukset Oslon pörssiin, jossa energiasektorin paino on merkittävä. Nordean osakesuosikkeja norjalaisyhtiöistä ovat energiasektorille erikoistunut sijoitusyhtiö Aker ASA sekä öljyesiintymien seismiseen tutkimukseen erikoistunut Petroleum Geo-Services.

Helsingin pörssistä löytyy sekä hyötyjiä että kärsijöitä öljyn hinnannoususta.

Epäsuorasti hinnannoususta hyötyviä ovat Nordean mukaan Venäjä-liitännäiset yhtiöt sekä offshore-investoinneista riippuvaiset Wärtsilä ja Cargotec. USA:n liuskeöljytuotannon mahdollinen vilkastuminen hyödyttäisi etenkin Kemiran öljykemikaaliliiketoimintaa.

Selkeimpiä kärsijöitä pankki löytää kuljetussektorilta, jossa polttoainekulujen mahdollinen nousu painaa kannattavuutta. Näitä ovat kotimaisittain etenkin Finnair ja Viking Line.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös