Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Markkinoilla rakennetaan osakekuplaa, osakkeet alipainoon

Teollisuusmaiden viimeinen osakekursseja kannatteleva tekijä on yksityisen velkaantumisen lisääntyminen, joka saattaa johtaa umpikujaan, varoittaa varainhoitoyhtiö Front.

Kuluvan vuoden kevään ja kesän aikana osakkeiden hinnat ovat nousseet useista epävarmuustekijöistä ja Brexitin kaltaisista yllätyksistä huolimatta. Pitkään jatkuneen ”Bull”-markkinan loppuvaihe on perustunut pitkälti keskuspankkien harjoittamaan poikkeuksellisen keveään rahapolitiikkaan ja matalaan korkotasoon, toteaa Front syksyn Sijoitusstrategia-katsauksessaan.

Keskuspankkien likviditeetin pumppaus markkinoille on kuitenkin alkanut menettää tehoaan. Markkinat ovat ajautuneet Frontin mukaan etistäkin absurdimpaan tilaan.

”Osakkeita ei niinkään tue keskuspankkien likviditeetin pumppaus vaan lyhyiden ja pitkien korkojen huomattavan matala taso, jopa korkojen negatiivisuus. Osakkeisiin sijoitetaan, korkosijoittaminen varsinkin euroalueella alkaa menettää mielekkyytensä EKP:n massiivisten arvopaperiostojen takia.”

Keskuspankkien toimien vuoksi osakkeiden arvostustasot ovat nousseet korkeaksi.

”Arvostustaso on selvästi korkeampi kuin esim. vuosina 2012 tai 2013. Suhdannekehityksen tulisi siis vahvistua merkittävästi, yritysten marginaalien tulisi säilyä korkealla tasolla ja palkkojen ym. kustannusten ei tulisi nousta, jotta arvostukset olisivat perusteltuja”, Front arvioi.

Osakkeiden kasvuajurit alkavat olla vähissä. Teollisuusmaissa ja varsinkin Yhdysvalloissa viimeinen ”resurssi” tulosten, suhdanteiden ja osakemarkkinoiden kannalta on yksityisen velkaantumisen lisääntyminen, Front toteaa. Pitkään jatkuessaan se johtaa ”varmaan umpikujaan kuten nk. teknokuplan yhteydessä (1999-2000) tai ennen Finanssikriisiä (2006-2007)”.

Monelle osakesijoittajalle jää ainoaksi syyksi sijoittaa osakkeisiin vain se, että korkosijoitusten tuotto-odotus on niin tavattoman alhainen.

Front muutti strategisen eli keskipitkän aikavälin allokaation jo vuoden 2015 keväällä varovaiseksi, eli osakkeet ovat olleet viime vuoden kesäkuusta saakka strategisessa alipainossa. ”Tämä linjaus pidetään niin kauan, kun riski merkittävästä korjausliikkeestä ovat olemassa.”

Myös lyhyellä aikavälillä osakemarkkinoiden tilanne on Frontin mukaan haastava.

”Lyhyellä aikavälillä, eli lähikuukausina, näemme markkinatilanteen haastavana, sillä korkean arvostuksen ohella Italian ja Saksan pankkien ongelmat ovat kärjistymässä ja poliittiset riskit ovat suuret sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Trumpin mahdollinen valinta presidentiksi toisi ainakin tilapäisen häiriön markkinoille.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös